Mette Frederiksen advarer danskerne

11/2/22 20:07

Nicolai Busekist

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Den danske statsminister har sendt en klar advarsel til danskerne.

Situationen i og omkring Ukraine er ved at spidse til. Det har fået statsminister Mette Frederiksen til at udsende en advarsel til en særlig gruppe danskere.

I et opslag på Facebook har hun sendt en klar opfordring til alle, der enten er på vej til eller allerede opholder sig i Ukraine, om at orientere sig om situationen.

Denne opfordring har hun udsendt kort efter, at Udenrigsministeriet har besluttet at skærpe sin rejsevejledning for landet.

"Kære alle. Alvorlig situation i og omkring Ukraine," starter Mette Frederiksen, inden hun fortsætter: "Udenrigsministeriet har netop skærpet sin rejsevejledning for landet."

"Jeg vil derfor opfordre alle på vej til eller i Ukraine til at orientere sig på Udenrigsministeriets hjemmeside," skriver Mette Frederiksen, hvorefter hun deler et link til Udenrigsministeriets hjemmeside.

I en ny opdatering på Udenrigsministeriets hjemmeside, kan man læse, at de har besluttet at skærpe deres rejsevejledning for landet.

Det betyder, at de nu fraråder alle til landet, hvilket skyldes den anspændte sikkerhedssituation i og omkring Ukraine. Tidligere har de kun frarådet ikke-nødvendige rejser til landet, men denne vejledning er nu blevet opdateret.

Det forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod på et kort pressemøde fredag aften, hvor han også slog fast, at det er Udenrigsministeriets klare opfordring, at alle, der opholde sig i Ukraine, bør forlade landet med det samme.

På nuværende tidspunkt kan det stadig lade sig gøre at forlade landet med kommercielle fly eller via vej- eller togtransport. Ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning opfordres det til at forlade landet, 'mens det stadig er muligt'.

Jeppe Kofod slog også fast, at situationen i Ukraine kan ændre sig på kort tid. Derfor opfordres man til ikke at tøve, men i stedet at forlade landet, mens man stadig kan. Der kan nemlig blive lukket ned for kommercielle fly og landegrænser med kort varsel.

Ifølge USA har Rusland opmarcheret op mod 130.000 soldater langs grænsen til Ukraine og i Hviderusland. Rusland benægter dog, at de planlægger et angreb på Ukraine.