’Kan jeg tage bilen?’
Har du bil og hjemmeboende børn med kørekort, kender du garanteret spørgsmålet. Sol, varme og lange dage inviterer til at tage på tur med kammeraterne.
Risikoen for at ende i et uheld er betydeligt større, når man er ny bilist, viser undersøgelser.
Det er alle forældres frygt på vegne af deres børn, men der er kun én vej til erfaring og rutine, så sørg for, at din teenager kommer ud at køre så ofte som muligt - i al slags vejr, al slags trafik og gerne i flere forskellige biler.
Derudover bør du give et par tips med på vejen, og her kan du med fordel bruge dem fra Christian Jensen, der er tekniker hos Bridgestone.
Strammere regler over for nye bilister
Nye bilister er underlagt strammere regler end andre. Det gælder de første tre år, man har kørekort.
To klip i kørekortet medfører kørselsforbud, mens der skal tre klip til for øvrige bilister.
Kører nye bilister alkoholpåvirket, eller for stærkt eller hasarderet, resulterer det også i kørselsforbud.
Alle skal spændes fast
Der må ikke være flere i bilen, end der er sikkerhedsseler til - og selen skal bruge både på forsæde og bagsæde.
Det koster 1.500 kroner i bøde at køre uden sele.
Er der passagerer under 15 år med i bilen, er det førerens ansvar, at de er spændt fast, ellers koster det føreren et klip i kørekortet og 2.500 kroner.
Ingen løsdele i kabinen
Store, tunge ting må ikke ligge løst i bilen. Ved sammenstød kan de blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne.
Læg dem i bagagerummet eller spænd dem fast.
Husk altid net eller gitter mellem kabine og bagagerum, så sportstasker, køletasker og den transportable kuglegril ikke forvandler sig til et våben ved en hård opbremsning.
Det gælder også hunden, hvis den er med på tur.
Selv en lille hund kan gøre stor skade, hvis den bliver slynget gennem kabinen. Spænd hunden fast med en hundesele eller sæt den i en transportkasse.
Kør bil, når du kører bil
Hold ro i bilen.
Larmende kammerater og høj musik er en dårlig kombination med at køre bil. Kør bil, når du kører bil og hold opmærksomheden og blikket på vejen og trafikken.
Det gælder også for mobilen.
Den er selvfølgelig no go, mens man kører, men selv med en håndfri mobil forstyrrer snakken koncentrationen og øger risikoen for pludselige opbremsninger og ulykker.
Hav styr på dækkene
Når bilen er godt læsset med både passagerer og oppakning, kommer dækkene på ekstraarbejde. Her kan du heldigvis selv være med til at sikre din teenager.
Du bør altid tjekke dæktrykket. Lavt dæktryk påvirker bilens styre- og bremseegenskaber. Også dækmønsteret er væsentligt for sikkerheden. Bremselængden stiger drastisk ved slidte dæk, fortæller Christian Jensen.
"Kører man på våd vej med 80 km/t og med nye dæk, er bremselængden ca. 26 meter, mens man skal bruge ca. 40 meter for at bremse med en mønsterdybde på 1,6 mm. Det er den lovpligtige minimumsdybde, men jeg anbefaler 3 mm, særligt ved våde veje," siger han.