Næsten alle danskere gør det forkert: Sådan oplades telefonen korrekt

13/04/2024

Lucas Andreas

Foto: Shutterstock
Korrekt opladning kan forlænge batteriets evne til at holde kapaciteten markant.

Mest læste i dag


Når du anskaffer dig en ny smartphone, er et af de første spørgsmål ofte, hvordan du bedst muligt passer på telefonens batteri for at sikre, at det holder længst muligt. Der florerer mange myter og gamle forklaringer om, hvad der er den bedste opladningspraksis, men ikke alle disse råd er lige gavnlige – faktisk kan nogle endda skade batteriet mere, end de gavner.

Nutidens smartphones er typisk udstyret med lithium ion (Li-ion) eller lithium polymer (Li-po) batterier. Disse batterier er kendt for deres effektivitet og sikkerhed sammenlignet med de ældre nikkel-cadmium (Ni-Cd) eller nikkel-metalhydrid (Ni-MH) batterier.

En væsentlig fordel ved lithiumbatterier er deres modstandsdygtighed over for den såkaldte "hukommelseseffekt", som især var et problem for nikkel-cadmium batterier. Denne effekt betød, at batterierne over tid "glemte" deres fulde kapacitet, hvis de ikke blev afladet helt inden opladning. Med lithiumbatterier er dette dog ikke en bekymring, og derfor er det direkte skadeligt at aflade dem helt før genopladning.

En vigtig faktor, der kan påvirke batteriets sundhed, er dybden af afladning, dvs. hvor meget af batteriets energi, der bruges, før det genoplades. En dyb afladning kan "stresse" batteriet og forkorte dets levetid. Derfor anbefales det at holde batteriets opladnings niveau mellem 20% og 80% for at minimere stress og forlænge batteriets levetid.

Det er de samme anbefalinger, der typisk ses ved Elbiler, der har batterier af samme art.

Overopladning er en anden faktor, der kan skade batteriet ved at forårsage dannelsen af lithiumaflejringer på elektroderne, hvilket reducerer batteriets kapacitet og øger risikoen for overophedning. Derfor bør man undgå at lade batteriet oplade helt op eller lade det stå til opladning over natten.

Mange opladere kan dog stoppe strømtilførslen, hvilket minimere problemer.

For at imødekomme disse udfordringer integrerer flere smartphoneproducenter nu softwareløsninger, der begrænser opladningen ved et bestemt niveau – for eksempel Apples Charging Optimization-funktion, der stopper opladningen ved 80%. Dette hjælper med at bevare batteriets sundhed og sikrer, at selv de mest distræte brugere kan nyde en længere batterilevetid uden bekymringer.

Kilde: Geopop

Anbefalet til dig