Forberedelse af brænde til den kolde vintersæson er en kunst i sig selv, og mange danske brændebrugere står hvert år over for spørgsmålet om, hvordan og hvornår deres træ er tørt nok til at fyre effektivt.
Eksperterne fra NIBIO, Simen Gjølsjø og Eirik Nordhagen, giver over for det norske medie Forskning værdifulde råd, der kan hjælpe enhver brændebruger med at optimere tørringen af deres brænde.
I takt med de stigende elpriser, har forbruget af brænde og træpiller været stigende.
Det meste af dette brænde tørres udendørs i forårs- og sommermånederne, hvor betingelserne er mest gunstige for tørring.
Men når det kommer til tørringsprocessen, er der væsentlige forskelle mellem de forskellige træsorter, hvilket kan have stor betydning for, hvordan og hvor længe træet skal tørre.
Nordhagen forklarer, at "Træet skal have mindre end 20 procent fugt. Hvis træet er for vådt, resulterer det i ufuldstændig forbrænding og udledning af sodpartikler."
Ved et omfattende tørreforsøg, hvor træ fra syv forskellige træsorter blev delt i varierende størrelser og udsat for naturlige forhold, fandt man store variationer i, hvor hurtigt træet tørrede.
De mindre stykker træ, som var kvartet og delt i ottendedele, viste sig at tørre hurtigere, hvilket skyldes deres større overfladeareal i forhold til deres volumen.
Dette var især tydeligt med birketræ, som er kendt for sin tætte bark, der kan forsinke tørringen.
En interessant observation var også, at visse træsorter som asp, kræver længere tid til at opnå den optimale tørhed. "Asp tørrer sent. Skal man have tør asp på én sæson, skal den være fint kløvet, i små tern," påpeger Nordhagen. Dette fremhæver vigtigheden af at kende til de specifikke egenskaber ved hver træsort, når man planlægger sin brændestak for vinteren.
Så mens forberedelserne til vinterens brændestak allerede begynder i foråret, er det essentielt for brændebrugere at forstå både træsortens egenskaber og de klimatiske forhold, der påvirker tørringsprocessen. Med denne viden kan man sikre en mere effektiv og miljøvenlig opvarmning gennem de kolde måneder.