Advarer mod chips, kage og is: Når du læser dette, vil du aldrig spise det igen

Af: Lucas Andreas

|

08/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Madvarerne er designet til at "snyde" vores kroppe.

Mest læste i dag

Forarbejdede fødevarer har stille og roligt overtaget supermarkedernes hylder og vores spisevaner. Produkter som slik, kage og chips er en del af manges spisevaner, selvom at mange godt er klar over, at produkterne ikke er gode for kroppen. Mange føler også, at de kan spise det i store mængder uden for alvor at blive mætte, og det er der en god grund til.

Grunden til dette findes i fremstillingsmetoderne, der anvendes til at skabe produkterne. Disse metoder indebærer en "forfordøjelse" af råfødevareingredienser, hvilket resulterer i fødevarer, der effektivt undgår kroppens naturlige mæthedsfølelse.

Fremstillingsprocessen bag disse højt forarbejdede fødevarer begynder med nedbrydning af basisfødevareafgrøder som majs, hvede og kartofler i deres molekylære komponenter. Dette fører til skabelsen af en "pulp", en masse, som gennemgår yderligere forarbejdning.

Disse ingredienser omdannes derefter til forskellige fødevarer ved hjælp af kunstige farvestoffer, smagsstoffer og emulgatorer, hvilket giver et næsten uimodståeligt produkt.

Det skriver CNN

Ifølge Dr. Chris van Tulleken, en lektor ved University College London, er denne proces en skabelse af en "illusion af mad". Han påpeger, at det er langt mere økonomisk for fødevarevirksomheder at nedbryde og genkonstruere mad på denne måde, end det er at producere ægte, hele fødevarer.

Denne proces fører til fødevarer, der omgår det menneskelige fordøjelsessystem på en måde, som naturen ikke havde tiltænkt, hvilket resulterer i et tab af evnen til at sende mæthedsfølelse til hjernen.

Og det kan føre til vægtøgning.

Et klinisk forsøg fra 2019 viste tydeligt effekten af højt forarbejdede fødevarer på vægtøgning. Deltagerne i studiet tog i gennemsnit på, da de indtog en diæt bestående udelukkende af disse fødevarer.

Kevin Hall, en forsker ved National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases og forfatter til studiet, understreger, at denne forskning er den første til at demonstrere, hvordan højt forarbejdede fødevarer i et kontrolleret miljø kan føre til overforbrug af kalorier og vægtøgning.

Anbefalet til dig