Afliver myte: Mange begår disse fejl når de vasker tøj

31/12/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Fylder du maskinen korrekt? Får du tømt lommerne? Du kan selv gøre mange ting for, at din vaskemaskine lever længere.

Mest læste i dag

Mange ting kan sætte din vaskemaskine ud af spillet længe før det egentlig er tid. Derfor er der en række gode råd som man bør følge og være opmærksom på, hvis man gerne vil beholde sin vaskemaskine længe.

Det skriver Ritzau Fokus. 

En af de vigtigste ting er at tømme lommerne. Det er nemlig ikke spor gavnligt for vaskemaskinen, hvis der ligger sten, mønter, nøgler og andet skrammel i maskinen. 

Disse ting kan nemlig sætte sig fast i pumpen - og så er man på den. For det kan ødelægge pumpen.

Det har også en betydning, hvor varmt du vasker tøjet. Ofte vasker mange nemlig ved lave grader, for at skåne miljøet. Men ind imellem bør man dog alligevel vaske ved varmere temperaturer.

“Ellers risikerer man, at bakterierne sætter sig. Der kan det afhjælpe problemet, hvis man kører en vask på 90 grader og måske endda med tom tromle,” forklarer Gitte Sørensen.

Du kan sagtens fylde maskinen helt 

Samtidig bør man holde øje med om der er meget kalk i vandet - for det betyder, at det er ekstra at vedligeholde i maskinen.

Skal man afkalke sin maskine, så kan man kaste et blik i brugsvejledningen, der vil vise hvordan man gør det.

Er du blandt dem som skal til at have en ny vaskemaskine, så er det en god ide at tjekke vandet i dit område, inden du tager den brug.

Det fortæller Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal.

Det kan dog være svært at se om kalken har sat sig i maskinen, det sætter sig nemlig typisk på bagsiden af tromlen. Man kan dog kigge i sæbeskuffen, hvor det vil være langt nemmere at spotte kalken.

Man bør desuden også sikre sig, at maskinen ikke lækker. Især dette er gældende for de ældre maskiner.

Der er dog også en myte. Man hører ofte, at man ikke bør fylde maskinen helt - men det passer ikke. 

Maskinen tager nemlig slet ikke skade af at blive helt fyldt.

“En maskine på syv kilo skal også kunne vaske syv kilo. Hvis du prøver at veje den fulde mængde tøj af og putte det i maskinen, så er der typisk helt fyldt op. Det er en myte, at der skal være plads til en hånd,” siger Gitte Sørensen.

Man skal dog være opmærksom på, at man ved visse vaske, kan risikere at overfylde. Eksempelvis hvis man skal vaske et stort tæppe, som suger meget vand. Her kan det blive for tungt for maskinen.

Men som udgangspunkt kan man sagtens fylde maskinen helt.

Anbefalet til dig