Karkluden er en fast del af de fleste danskeres dagligdag. Men nu advarer det tyske forbundsinstitut for risikovurdering (BfR) om, at netop denne hverdagsgenstand kan være skyld i alvorlige sygdomsudbrud, hvis den ikke håndteres korrekt. Det skriver Ruhr24.
Ifølge BfR skyldes op mod 100.000 årlige fødevarebårne infektioner i Tyskland dårlig hygiejne i køkkenet – og her spiller klude og svampe en central rolle.
Fugten i brugte karklude skaber nemlig optimale vækstbetingelser for op til 350 forskellige bakterietyper. Blandt disse kan både salmonella, listeria og campylobacter forårsage maveinfektioner med feber, diarré og i værste fald alvorlige komplikationer – særligt for børn, ældre og personer med svækket immunforsvar.
For at mindske smittefare anbefales det at udskifte opvaskeklude og svampe mindst én gang om ugen. Efter brug skal de skylles grundigt, hænges til tørre og vaskes ved mindst 60 grader.
Det frarådes at lade kluden ligge i en fugtig klump, da det fremmer bakterievækst. BfR afviser også mikrobølgeovne som effektiv rengøring – temperaturen bliver sjældent høj nok til at dræbe bakterierne.
Særligt i husholdninger med udsatte personer – som små børn eller ældre – er det vigtigt at skærpe opmærksomheden. Efter kontakt med råt kød, fisk eller æg bør kluden straks udskiftes eller vaskes.
Undersøgelser viser dog, at mere end halvdelen af befolkningen sjældent skifter deres klude – en forsømmelse, der potentielt kan få store konsekvenser for helbredet.