Hvepseplagen er kommet tidligere og voldsommere end normalt.
Den danske sommervarme har været den perfekte grobund for hvepse, og det mærker skadedyrsbekæmperne landet over.
Hos Rentokil Initial er opkaldene om hvepseproblemer eksploderet med hele 145 procent. Faktisk er bekæmperne endda nødt til at sige nej til visse opgaver for at prioritere de mest akutte.
Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse, som Nyheder24 har fået tilsendt.
"Vi har aldrig før været så bookede så tidligt på sommeren. Der er fuldt tryk på telefonerne, og vi er simpelthen nødt til at prioritere de mest alvorlige tilfælde, hvor folk er blevet stukket eller har hvepse inde i boligen," siger Claus Schultz, der er teknisk chef i skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Rentokil og formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.
Livstruende hvepsestik
Hvepse er rovdyr, som udover søde sager elsker ådsler. Den almindelige gedehams er den mest udbredte, men kæmpehvepsen får også mange danskere til at gribe efter telefonen.
Den er nemlig Danmarks største hveps med sin 4 centimeter lange krop.
Hvepse bygger bo fra marts til november - ofte i hække, skure eller under tagudhæng. Deres bo vokser hurtigt og kan rumme op mod 5.000 hvepse.
Giftbrodden på en hveps er 5-6 millimeter lang, og giften indeholder smerteforstærkende stoffer, så smerten varer ofte ved længe.
Cirka 50.000 danskere er allergiske over for hvepse og bier, men det er ikke alle, der er klar over, at de er allergiske. Selv hvis man ikke er allergisk, kan stik fra hvepse i sjældne tilfælde være livstruende.
”Det er ikke fordi, at man skal være bange for hvepse, men man skal handle med omtanke. Tjek hækken, inden du klipper den og hold øje med din dåseøl og sodavand. Det hænder, at folk bliver stukket i munden eller svælget, hvor det kan hæve op, så man ikke kan få luft. I de situationer skal man søge akut hjælp med det samme," siger Claus Schultz fra Rentokil.
Snart bliver hvepsene ekstra aggressive.
“Når larverne er fuldvoksne omkring august, har hvepsene ikke længere en koloni at fodre. Så går de på jagt efter søde sager – sodavand, frugt, is og kager. De bliver mere aggressive – og det gør dem sværere at håndtere,” siger Claus Schultz fra Rentokil.
Sådan skal du handle i mødet med hvepsen
At fjerne hvepseboer selv kan være fristende, men ifølge Rentokil Initial kræver det både planlægning og grundig beskyttelse - og bør kun forsøges, hvis boet er meget lille, cirka på størrelse med en valnød.
”Man skal have is i maven. Et af de største problemer opstår, når folk forsøger at sprøjte et hvepsebo fra en stige. Når hvepsene angriber, slipper de fleste intuitivt stigen, og så risikerer man at falde og blive stukket adskillige gange," siger Claus Schultz fra Rentokil.
Hvepse går straks til angreb i flok, hvis de føler sig truede. Modsat bier dør de ikke af at stikke, så de kan angribe flere gange.
Stik fra den almindelige hveps gør ondt, og især stik fra kæmpehvepsen er smertefulde. Derfor skal man ikke gå ned på beskyttelse.