Ifølge Cleveland Clinic oplever omkring én ud af tre voksne på verdensplan symptomer på søvnløshed, såsom problemer med at falde i søvn, at forblive i søvn eller at vågne alt for tidligt.
Det er et udbredt problem, som bør undgås. At vågne op og føle sig træt eller tung i kroppen er et tegn på, at søvnen ikke har været god, hvilket kan påvirke resten af dagen. Og hvis det står på i længere tid, kan det gå ud over helbredet.
Årsagen kan være, at man indtager koffein for sent på dagen, drikker alkohol, er stresset eller har kroniske smerter - men der findes også andre faktorer, som kan forstyrre søvnen.
Selvom alle disse grunde er relevante, er der én vigtig årsag, som bør have særlig opmærksomhed: brugen af skærme inden sengetid, rapporterer mediet Parade.
Ifølge søvneksperter kan brugen af mobiltelefoner, tablets eller computere om aftenen forstyrre en god nats søvn.
"Der findes celler bagest i øjet, som sender signaler til hjernen om lys- og mørkecyklusser og dermed påvirker vores døgnrytme. I lysspektret er det blåt lys, der påvirker disse sensorer mest og hæmmer udskillelsen af melatonin i hjernen - et hormon, som normalt begynder at frigives ved solnedgang," siger læge Nancy Abbey Collop, direktør for Emory Sleep Center, ifølge Notícias ao Minuto.
"Melatonin hjælper os med at falde i søvn og forblive sovende, så en forsinket frigivelse gør det sværere at falde i søvn."
Scott Schecter, læge og søvnspecialist ved University of Virginia Health, er enig. Til samme medie forklarer han, at når melatonin hæmmes, kan det øge vågenhed og mindske følelsen af træthed. Det gør det sværere at falde i søvn.
Men det er ikke kun det blå lys, der forstyrrer søvnen og kan få én til at vågne op udmattet. Begge søvneksperter fremhæver, at det indhold, folk typisk ser på deres skærme, også spiller en rolle.
Schecter understreger desuden, at sociale medier er designet med algoritmer, der fastholder brugerne - og det kan føre til, at man bruger mere tid på dem, end man havde planlagt eller ønsket.
Hvilke alternativer anbefales? Begge eksperter foreslår at læse - ikke på en tablet, men i en fysisk bog.
"Der er videnskabelige beviser for, at læsning i indirekte lys - som fra en loftslampe eller en natbordslampe - er bedre end at læse med en skærm direkte foran øjnene," siger Collop og tilføjer, at det sandsynligvis skyldes den reducerede eksponering for blåt lys.
For at undgå fristelsen til at bruge telefonen før sengetid, anbefaler Collop at placere den uden for rækkevidde. Hun fraråder også at se fjernsyn lige før sengetid, da indholdet kan være stimulerende eller forstyrrende og dermed forringe søvnkvaliteten.