Her er den eneste grøntsag i verden, der ikke kan fryses eller sættes på dåse

Af: Lucas Andreas

|

04/12/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grøntsagen kan hverken fryses eller sættes på dåse.

Lige nu læser andre også

Mange vælger at fryse madvarer for at forlænge deres holdbarhed og reducere madspild.

Det gælder for kød og brød, men så sandelig også for grøntsager, der ofte trues af en kort holdbarhed.

De kan opbevares i fryseren i månedsvis og bruges, når behovet opstår, hvilket gør det til en praktisk løsning i en travl hverdag. Alligevel er der én grøntsag, som aldrig finder vej til fryseren: salat.

Salat mister hurtigt både struktur og friskhed, når de fryses.

Det skyldes, at salat består af 95 procent vand, som under nedfrysning danner iskrystaller. Disse krystaller ødelægger cellevæggene, hvilket får salaten til at blive grødet ved optøning. Ifølge kulinariske eksperter skyldes det, at "alt vandet inde i salaten fryser til iskrystaller, og disse nedbryder cellestrukturen," skriver mediet Chow Hound.

Den høje vandprocent forklarer også, hvorfor salat sjældent ses på dåse. Her vil dampning oftest være nødvendig, hvilket ændrer grøntsagens struktur markant.

Ønsker man alligevel at forlænge salatens holdbarhed, findes der metoder til at gøre det mere effektivt.

Kristin Marr, grundlægger af Live Simply, anbefaler en enkel metode: "Anbring salatblade i en lynlåspose sammen med papirhåndklæder, forsegl og stil dem på køl."

Hun understreger, at fugtighed er en stor fjende, men en smule korrekt fugtighed kan forlænge bladgrøntsagernes levetid.

For dem, der ønsker at bruge salat i retter efter længere tids opbevaring, kan purering og efterfølgende frysning være en mulighed, der især egner sig til supper og kogte retter.

Med de rette forholdsregler kan man altså finde løsninger på udfordringerne ved at opbevare den populære grøntsag længere.

Anbefalet til dig