Mange danskere trækker i disse dage havehandskerne på og bevæbner sig med hækkesaks, plæneklipper og ukrudtsbrænder.
De lune forårstemperaturer får havens projekter til at lokke, men det kan hurtigt ende galt, hvis man ikke passer på.
År efter år sender havearbejdet nemlig hundredvis af danskere på skadestuen, og det gælder især mænd i alle aldre.
Sådan skriver GF Forsikring i en pressemeddelelse.
"Vi ser desværre det samme mønster år efter år. Når havesæsonen går i gang, stiger antallet af anmeldte ulykker, og helt ligesom de seneste år er mændene overrepræsenteret i statistikkerne. Det vidner om, at man gør klogt i at tænke sig om, før man starter hækkeklipperen og kravler op på nærmeste stige," siger Martin Rundager, der er direktør for Skadehjælp hos GF Forsikring.
Ifølge Ulykkes Analyse Gruppen på OUH kom 828 danskere på skadestuen efter havearbejde i 2024.
73 procent af ulykkerne skete i sommerhalvåret og seks ud af ti tilskadekomne var mænd.
Pas på hækken
Ifølge ulykkesstatistikken er det særligt hækken, der kræver sine ofre.
Størstedelen af ulykkerne skete nemlig i karambolage med en hækkeklipper eller -saks, mens stiger, stillads og plæneklipper også skabte problemer på 2. og 3. pladsen.
I den lavere ende finder man traileren, trillebøren og øksen, som dog resulterede i 30-46 konsultationer i 2024.
"Skaderne kan undgås, hvis man går til opgaven med omtanke og måske endda sørger for at få lidt hjælp. Brug det rigtige udstyr og sørg for at få en hjælper til at lægge en rolig hånd på stigen, mens du selv træder op. Det kan blive forskellen mellem en velklippet hæk og en tur på skadestuen," siger Martin Rundager.
Ulykkesstatistikken angår patienter konsulteret på skadestuerne i Svendborg og Odense. Skadestuen OUH har et optageområde, der svarer til 5 procent af Danmarks befolkning.
Med 608 tilskadekomne i forår- og sommerperioden 2024 svarer det til, at cirka 12.000 personer endte på skadestuen på landsplan.
I det medlemsejede GF Forsikring gælder det solidariske princip om overskudsdeling, som betyder, at alle GF-medlemmer får del i et evt. overskud, når regnskabet gøres op sidst på året – uanset om man i årets løb har haft en skade eller ej.
Det vil sige: Jo færre skader og omkostninger i årets løb, jo mere overskud er der til alle.
Så når GF Forsikring løbende giver medlemmerne gode råd om, hvordan de bedst forebygger skader, er det hjælp til selvhjælp - både menneskeligt, samfundsmæssigt og økonomisk for den enkelte.