Hvorfor du ikke bør smide bananskræller og andet frugtaffald i naturen

Livsstil
Foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock
Foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock
For mange er det nærmest naturligt at smide frugtaffald i naturen, men det er ikke en god idé at gøre.

Lige nu læser andre også

Du har gået rundt med en bananskræl i hånden et stykke tid, men der er ingen skraldespand i syne. Så smider du den bare i grøftekanten. Det virker måske uskyldigt, da den 'jo alligevel rådner', men bananskræller nedbrydes meget langsomt. Og det har en række negative konsekvenser, skriver den hollandske avis Trouw.

Det er rigtigt, at bananskræller og andet frugtaffald til sidst bliver nedbrudt i naturen. Mikroorganismer og smådyr i jorden elsker nemlig den slags madrester. Men der er stor forskel på, hvor hurtigt forskellige frugttyper nedbrydes.

Frugtens sammensætning

Tag for eksempel selve kerne af æblet, som er væk efter to til otte uger. Skræl fra en banen eller en appelsin bliver derimod liggende meget længere - nogle gange op til to år.

Det skyldes primært frugtens sammensætning. Nogle frugter indeholder mange fibre eller stoffer, som mikroorganismer ikke nemt nedbryder. Bananer indeholder for eksempel meget cellulose, og citrusfrugter indeholder olier, som smådyr og mikrober ikke bryder sig om.

Æbler er derimod rige på sukker, hvilket tiltrækker bænkebidere og skolopendre. Skrællens tykkelse spiller også en rolle. Banan- og citrusskræller er meget tykkere og sejere end skrællen på for eksempel æbler eller vindruer. Derfor er det sværere for mikroorganismer at nedbryde dem.

Sprøjtemidler har også indflydelse

Derudover er der mange andre faktorer, som påvirker, hvor hurtigt frugtaffald nedbrydes - blandt andet vejret, jordtypen og tilstedeværelsen af pesticider og kemikalier.

"Det gør en forskel, hvor varmt det er, og hvilken type jord frugten lander på. I en fugtig skov bliver affaldet hurtigere nedbrudt end i byen på et fortov. Bakterier og svampe trives bedre i naturen," siger bæredygtighedsrådgiver Nicolein Blanksma til NU.nl.

Frugt med pesticidrester, der smides i naturen, kan forurene jorden og skade de mikroorganismer, der lever i den. Det kan føre til, at biodiversiteten i området bliver dårligere.

Hvis der desuden udskilles kvælstof fra frugtaffaldet, kan det føre til, at kvælstofelskende planter tager over og fortrænger sjældnere arter - og dermed også sommerfugle og andre insekter, der er afhængige af dem, forklarer økolog og professor Matty Berg til Trouw.

Heller ikke i byen

Det er heller ikke en god idé at smide en bananskræl eller lignende på fortovet eller i en gyde i byen.

"Organisk affald skaber også gener i byen. Det begynder at lugte, tiltrækker fugle - og affald tiltrækker mere affald," siger Blanksma.

Når et sted ser rodet og beskidt ud, er folk mere tilbøjelige til at smide mere affald. Hvis et område derimod ser rent ud, opfører folk sig også mere hensynsfuldt.

Anbefalet til dig