Mange danskere sover først efter midnat: Det har store konsekvenser for din krop

Af: Lucas Andreas

|

06/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En læge advarer nu mod at sove efter midnat grundet store konsekvenser.

Mest læste i dag

Mange mennesker vælger at gå sent i seng, idet de finder aftenen til at være en rolig og fredfyldt tid på dagen. Uden dagens travlhed kan de fordybe sig i hobbyer, slappe af, eller nyde alenetid. Aftenen tilbyder et pusterum fra hverdagens stress og giver rum til kreativ udfoldelse eller dyb afslapning. Men det at gå sent i seng kan faktisk have sundhedsmæssige konsekvenser.

Nu advarer Dr. Dilip Gude, en fremtrædende læge ved Yashoda Hospitals Hyderabad, om, at rutinemæssig sen sengetid kan være mere skadelig, end vi tror.

Det skriver Indianexpress

Ifølge Dr. Gude kan en vane med at sove sent hver dag være roden til en række sundhedsmæssige problemer. "Den naturlige repareringscyklus, der forekommer under søvn, bliver hæmmet, når folk sover sent," siger han. Dette kan føre til forstyrrelse af kroppens cirkadiske rytmer, hvilket påvirker alt fra hormonudskillelse til stofskifte og kropstemperatur.

De langsigtede konsekvenser af denne forstyrrelse er betydelige. Ikke alene kan sen sengetid forringe kognitive funktioner, såsom koncentration og hukommelse, men det kan også øge niveauet af stresshormoner som cortisol. Dette kan bidrage til øget stress og angst. Desuden kan kronisk søvnberøvelse svække immunforsvaret, gøre os mere modtagelige for sygdomme og have metaboliske konsekvenser såsom vægtøgning og insulinresistens.

Dr. Gude understreger også, at sen sengetid kan mindske eksponeringen for dagslys, hvilket har en negativ indflydelse på både mental og fysisk velvære, herunder dårlig fokus og hukommelse samt hæmmet indlæring. "Du kan også være i risiko for et øget niveau af kolesterol og hypertension," tilføjer han.

Hvordan kan vi så bekæmpe disse problemer? Forskere anbefaler at etablere en konsekvent søvnplan, skabe afslappende før-søvn ritualer, begrænse eksponering for skærme før sengetid, og være opmærksom på ernæring om aftenen. Det er også vigtigt at sikre, at sovemiljøet er indrettet til at fremme kvalitetssøvn. Ved at inkorporere disse vaner i vores daglige rutine, kan vi transformere vores søvn til en genoprettende og sundhedsfremmende oplevelse.

Anbefalet til dig