Olivenbonde forklarer: Hvornår kan man stege med olivenolie – og hvornår ikke

Af: Lucas Andreas

|

15/10/2024

Livsstil
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Bonden giver nu en forklaring til, hvornår man bør bruge olivenolie.

Lige nu læser andre også

Det er vidst ikke gået manges næse forbi, at prisen på olivenolie har været på himmelflugt.

De gyldne dråber har i dag en pris der matcher farven, og derfor er det værd at gennemgå, hvornår man egentlig bør bruge olien.

Eksperten Andreas März deler over for tyske Chip sine råd til, hvordan man får mest ud af olien.

Hans første råd er også et af de vigtigeste - nemlig at få styr på temperaturen.

Den optimale opbevaringstemperatur ligger mellem 14°C og 18°C, og olien bør altid opbevares mørkt for at undgå lys og varme, der kan nedbryde dens kvalitet.

Når det kommer til brugen af olivenolie er giver han klar besked:

Kvalitetsolivenolie, særligt ekstra jomfruolivenolie, er ikke kun velegnet til at hælde over salater og grøntsager, men er også ideel til stegning og friture.

Det er den, fordi olien har en naturlig modstandsdygtighed mod oxidation på grund af dens enkeltumættede fedtsyrer og polyfenoler, der beskytter den ved højere temperaturer.

Værd at notere sig er dog, at oliens temperatur ikke bør overstige 180°C.

Faktisk er olivenolie i århundreder blevet brugt i Middelhavskøkkener til både stegning og bagning.

Holdbarheden af olivenolie er bedst inden for et år efter høst, da smagen og de gavnlige næringsstoffer begynder at aftage over tid.

Det er vigtigt at være opmærksom på produktionsåret og ikke kun bedst-før-datoen, da friskheden spiller en væsentlig rolle for oliens kvalitet.

Uklar olivenolie, som ofte ses umiddelbart efter presning, har ingen sundhedsmæssige fordele over filtreret olie og mister hurtigt sine egenskaber.

Den relativt høje pris på olivenolie skyldes en kompleks produktionsproces, især når det kommer til at fremstille kvalitetsolie, hvor oliven skal forarbejdes hurtigt og under nøje kontrollerede forhold.

Anbefalet til dig