Knasende kolde jordbær fra køleskabet? Det har længe været en fast sommertradition, men nu viser det sig, at vi har spist dem helt forkert.
Jordbær skal nemlig ikke serveres kolde – det har bærproducenten Driscoll’s slået fast. Ifølge deres anbefalinger bør jordbærrene tages ud af køleskabet én til to timer, inden de skal spises, så de når at få stuetemperatur og dermed udvikle deres fulde smag og aroma. Det fortæller Huffington Post.
Driscoll’s understreger, at jordbær kan holde sig i op til fem dage i deres originale emballage i køleskabet, men at de smager allerbedst, når de får lov at varme op lidt inden servering. De opfordrer også til, at man først skyller dem lige før, man skal spise dem – ellers risikerer man, at de bliver bløde og kedelige.
Flere eksperter bakker op. Southern Living anbefaler en halv time på køkkenbordet, BBC Good Food siger en hel time, og selv Worcestershire County Council har meldt ud, at jordbær bør få stuetemperatur inden servering.
Dan Souza fra America’s Test Kitchen forklarer, hvorfor det virker: "Bare en smule varme er nok til at trække aromaerne ud af frugten og ind i luften, mens kulde dæmper de søde smagsnuancer."
Efter at have testet rådet på sin egen jordbær-snack, indrømmer Amy Glover, at forskellen var markant. De kolde bær smagte flade, mens de tempererede bær eksploderede med sødme og duft.
Konklusionen er klar: Vil du have det bedste ud af sommerens jordbær, så lad dem stå lidt på køkkenbordet. Det er en lille ændring – men den gør en kæmpe forskel.