Bacon og pølser bliver ofte udskældt som farlige morgenmadsprodukter med forbindelse til alvorlige sygdomme som kræft.
Men et andet populært valg er morgenmadsprodukter som f.eks. Coco Pops, som har vist sig ikke at være bedre.
Sukkerholdige morgenmadsprodukter er en fast del af morgenen i tusindvis af danske hjem, men de kan være fyldt med tilsætningsstoffer som farvestoffer, sødestoffer samt fortykning- og konserveringsmidler, der forlænger holdbarheden og forbedrer smagen. Det gør dem til ultraforarbejdede fødevarer (UPF'er).
UPF'er er blevet sat i forbindelse med stigende forekomst af fedme og diabetes, og nyere forskning har fundet sammenhænge med kræft og demens.
Sukkerholdige morgenmadsprodukter, som falder ind under UPF-kategorien, bliver ofte markedsført som en del af en balanceret morgenmad, og deres sjove former og lyse farver gør dem populære blandt børn.
Ifølge nye resultater fra CDC kommer 55 procent af de daglige kalorier hos både børn og voksne i USA fra UPF'er, og børn og teenagere fik omkring to tredjedele af deres kalorier fra disse fødevarer mellem 2021 og 2023.
Sammenhængen mellem UPF-rige kostvaner og kræft er blevet tydeligere de seneste år i takt med ny interesse for deres rolle i stigningen af kroniske sygdomme i USA samt Trump-administrationens Make America Healthy Again-initiativ.
I en nylig undersøgelse fandt britiske forskere frem til, at alle UPF'er - og ikke kun forarbejdet kød - er forbundet med kræft. For hver 10 procents stigning i indtagelsen af UPF'er stiger risikoen for kræft med 12 procent.
Den stærkeste sammenhæng, forskerne fandt, var mellem alle typer UPF'er, herunder sukkerholdige morgenmadsprodukter, og brystkræft.
Undersøgelsens online design gjorde det muligt at følge over 100.000 franske voksne i årevis som en del af NutriNet-Santé-undersøgelsen, der startede i 2009.
Deltagerne var mellem 18 og 72 år, med en gennemsnitsalder på omkring 43 år. Hver sjette måned udfyldte de spørgeskemaer om kost, livsstil og generel sundhed i op til otte år.
De registrerede alt, hvad de spiste og drak, på tre tilfældigt udvalgte dage over 24 timer, fordelt over to uger. Denne proces blev gentaget hvert halve år i hele perioden, skriver Daily Mail.
UPF'er blev defineret som masseproducerede varer som færdigkøbt brød, morgenmadsprodukter, snacks, slik, sodavand, kyllingenuggets, instant-nudler, frosne færdigretter og andre produkter, der er klar til at blive spist.
De fandt, at sukkerholdige morgenmadsprodukter og stivelsesrige fødevarer udgjorde 16 procent af UPF'erne i folks kost. Andre store kilder var sukkerholdige produkter (26 procent) som slik og desserter, efterfulgt af sukkerholdige drikkevarer (20 procent) som sodavand.
Forarbejdede frugter og grøntsager, som dåseferskner eller ærter med krydderier i mikroovnspose, udgjorde 15 procent af UPF-indtaget.
Disse produkter indeholder ofte tilsætningsstoffer som kunstige smagsstoffer, farver og sødemidler og fremstilles ved industrielle metoder som hydrogenering, ekstrudering eller friturestegning.
I løbet af undersøgelsen rapporterede mere end 2.200 personer en ny kræftdiagnose. Heraf var 739 tilfælde brystkræft (264 præmenopausal og 475 postmenopausal), 281 tilfælde prostatakræft og 153 tilfælde tarmkræft.
Ud over at øge den samlede kræftrisiko med 12 procent steg risikoen for brystkræft med 11 procent for hver 10 procents stigning i indtaget af UPF'er.
Der blev ikke fundet statistisk signifikante sammenhænge for prostata- og tarmkræft, men forskerne fandt dog en tendens til højere risiko for tarmkræft ved højt indtag af UPF'er.
Sukkerholdige morgenmadsprodukter og andre UPF'er indeholder typisk mange ingredienser, der bekymrer eksperter i folkesundhed.
Emulgatorer - tilsætningsstoffer, der giver milkshakes, saucer og forarbejdet kød en særlig konsistens - er en af de store syndere. De er blevet sat i forbindelse med øget risiko for tyktarmskræft, da de kan beskadige tarmens beskyttende barriere og føre til inflammation.
CDC fandt, at børn og unge primært har kostvaner baseret på UPF'er: Børn mellem 6 og 11 år får 65 procent af deres daglige kalorier fra disse produkter. Det tal falder en smule til 63 procent for unge mellem 12 og 18 år og til 56 procent for børn under seks år.
Hos voksne er det dem mellem 19 og 39 år, der indtager mest, da de får 54 procent af deres kalorier fra UPF'er. Tallet falder til 53 procent for voksne mellem 40 og 59 år og lidt mere til 52 procent for dem over 60 år.
Nye undersøgelser tyder på, at ultraforarbejdede fødevarer kan være forbundet med over 120.000 tidlige dødsfald i USA. Det er et tal, der er højere end for nogle af de største dræbere som f.eks. fentanyl, skriver Daily Mail.