'Udødelige' madvarer snyder: Det skal du være opmærksom på

Af: Mie M.B

|

03/06/2025

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange tror konserves og tørfoder kan holde i flere år

Lige nu læser andre også

Det kan være fristende at tro, at visse varer i køkkenet kan holde sig friske for evigt. Men den myte kan koste dig både smag og sundhed. Madskribent Francesca Zani har til mediet Delish samlet et overblik over, hvad der reelt gælder for nogle af de mest populære fødevarer med ry for at være "udødelige" – og svaret er sjældent så simpelt, som du tror.

Hårde oste
Parmesan og Cheddar holder sig bedre end bløde oste, men de bliver stadig dårlige med tiden. Slimede overflader, mug, mærkelig lugt eller smag er klare tegn på, at det er tid til at smide osten ud.

Ris
Hvid ris kan holde i flere år, men brune ris, som har et højere fedtindhold, begynder at forringes efter nogle måneder. Opbevar ris tørt og tjek for misfarvning eller sur lugt.

Sojasauce
Sojasauce er kendt for at kunne holde længe, takket være fermentering og salt. Uåbnet kan den holde i op til et par år ved stuetemperatur, men når flasken er åbnet, bør den helst på køl. Her kan den holde i 6-12 måneder. Sur lugt eller smag? Så er det tid til at kassere.

Popcornkerner
Popcornkerner holder typisk op til et år, men begynder de at give seje, uperfekte popcorn, er det på tide at skille sig af med dem.

Syltede agurker
Uåbnede pickles holder længe, men ikke for evigt. Skift i farve, lugt eller konsistens er tegn på, at de er blevet for gamle.

Honning
Honning er nærmest uforgængelig, takket være lavt vandindhold og høj surhedsgrad. Men med tiden vil den krystallisere og blive sværere at bruge.

Sådan spotter du, om mad stadig er god
Stol på dine sanser. Kig, lugt og smag. Hvis noget ser mærkeligt ud, lugter forkert eller føles forkert – smid det ud.

Anbefalet til dig