Advarer: Pak aldrig disse madvarer ind i sølvpapir

23/09/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Visse madvarer bør ikke pakkes ind søvlpapir, advarer kemiafdelingen hos Forbrugerrådet Tænk.

Mest læste i dag

Stanniol - også kendt som sølvpapir - belaster miljøet og kan afgive aluminium til maden, hvis du pakker sure fødevarer som citroner ind i det. Begræns derfor gerne brugen.

Sådan lyder budskabet fra Forbrugerrådet Tænks kemiafdeling, der nu advarer imod brugen. Det sker, fordi brugen kan være farligt over længere tid. Sølvpapir kan nemlig afgive aluminium til sure fødevarer

Pak ikke disse fødevarer ind

Citroner og andre ’sure’ fødevarer er bedst at undlade at pakke ind i sølvpapir. Aluminiumsfolie kan ved kontakt med de sure fødevarer frigive aluminium til maden.

Sure fødevarer er for eksempel citroner, syltede rødbeder, agurkesalat. Det er dog ikke de eneste fødevarer, som man ikke bør pakke ind stanniol. Salte fødevarer kan nemlig også opløse aluminium

"Meget salte fødevarer - for eksempel saltede sild - kan ligesom sure fødevarer også opløse aluminium. Aluminium kan risikere at vandre over i din mad, hvis det bliver opløst af syre eller salt," skriver Forbrugerrådet Tænk.

Aluminium fra stanniol kan være et problem for din sundhed, hvis det ophober sig i kroppen over længere tid. Det kan blandt andet påvirke:

  • Hjernen
  • Nervesystemet
  • Frugtbarheden

Selvom det ikke er sæson netop nu, så anbefales det, at man finder alternativer til sølvpapir, inden det næste gang bliver aktuelt at tænde op i grillen.

"Sølvpapir eller alubakker kan du for eksempel bruge til at grille. Men der er risiko for, at det kan frigive aluminium til maden. Særligt, hvis maden er meget salt eller surt," skriver Forbrugerrådet Tænk - og fortsætter:

"Vælg gerne alternativer som bakker af rustfri stål. Bruger du sølvpapir, så vent for eksempel med at smage til med citron, indtil fisken er pakket ud"

Anbefalet til dig