Bekymrende udmelding: Novo Nordisk-slankemiddel kan muligvis øge risikoen for kræft

22/06/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der skal nu ses nærmere på slankemidlet, samt Novo Nordisk diabetesmedicin Ozempic.

Mest læste i dag

Novo Nordisk-slankemidlet Wegovy skal undersøges for, om det øger risikoen for kræft. Det samme skal Novo Nordisks diabetesmedicin Ozempic.

Det bekræfter et skriftligt svar fra Den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA. skriver bt.dk.

Lægemidlerne skal undersøges, fordi et studie tyder på, at virkningsstoffet i de to præparater kan øge risikoen for skjoldbruskkirtelkræft hos patienter med type 2 diabetes.

"I januar 2023 drøftede EMA’s sikkerhedskomité et signal for lægemidler, der hører til klassen glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) receptoragonister, herunder lægemidler indeholdende det aktive stof semaglutid (Ozempic, Rybelsus, Wegovy)," skriver EMA og fortsætter:

"Det skete efter offentliggørelsen af et studie, der tyder på, at der kan være en øget risiko for kræft i skjoldbruskkirtlen ved brug af disse lægemidler hos patienter med type 2 diabetes."

Og ifølge Lars Otto Andersen-Lange, der er Novo Nordisks pressechef, har patientsikkerhed den højeste prioritet. Pressechefen kan videre fortælle, at virksomheden ikke selv har fundet en øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft i mennesker.

Derimod har de fundet en mulig sammenhæng mellem skjoldbruskkirtelkræft og virkningsstoffet semaglutid i dyreforsøg - derfor har Wegovy af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA fået en såkaldt ‘Black Box Warning’.

Det er den mest alvorlige advarsel, FDA kan udstede til et middel.

Men risikoen fremgår ikke af de danske indlægssedler for Wegovy og Ozempic.

Dog tager de alle indberetninger om bivirkninger meget alvorligt.

Anbefalet til dig