Chokoptagelser viser Putins "dødskonvoj": 'Et køligt signal til Vesten'

03/10/22 09:27

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Optagelser af en konvoj, der transporterer udstyr til Ruslands atomstyrker, kan være et "signal til Vesten", hævder en militær efterretningsspecialist.

Videoen, der er optaget på et ikke afsløret sted i det centrale Rusland, viser et tog fyldt med køretøjer og udstyr, der tilsyneladende er på vej mod frontlinjen i Ukraine. Det skriver The Sun.

Forsvarsanalytiker Konrad Muzyka sagde, at toget er knyttet til en enhed, der driver tolv centrale lagerfaciliteter til atomvåben.

"Dette er faktisk et sæt, der tilhører det 12. hoveddirektorat i det russiske modersmål. Direktoratet er ansvarlig for atom ammunition, deres opbevaring, vedligeholdelse, transport og udstedelse til enheder," sagde han.

Eksperten understregede, at videoen på ingen måde viser "forberedelser til en atomfrigivelse".

Han sagde dog, at det var væsentligt, at det dukkede op, efter at Ukraine advarede om den "meget høje" risiko for, at Rusland bruger et taktisk atomvåben.

"Det kan være en form for signalering til Vesten, at Moskva eskalerer," sagde Konrad Muzyka med henvisning til Vladimir Putins advarsel om atomkrig i fredags.

Konrad Muzyka foreslog også, at Rusland kunne flytte dette udstyr forud for træningsøvelser for dets strategiske raketstyrker - landets vigtigste atome afskrækkelsesenhed.

"Russiske RVSN-styrker træner normalt meget i løbet af efteråret. Rusland kan gennemføre Grom strategiske afskrækkelsesøvelse i oktober, så dette tog kan vise en forberedelse til denne øvelse," forklarede Konrad Muzuka.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Grom, der betyder torden, er de årlige storstilede manøvrer af Ruslands strategiske atomstyrker.

Russiske styrkers tilbagetog fra nøglebyen Lyman i lørdags, som var blevet brugt som et logistik- og transportknudepunkt for Kremls operationer i den nordlige del af Donetsk-regionen, har været en forlegenhed for Moskva.

Rusland indrømmede, at dets tropper havde forladt deres bastion Lyman for at undgå at blive omringet af Ukraines hær. Men efter det store nye nederlag sagde Ramzan Kadyrov, leder af Ruslands tjetjenske region, at Moskva nu skulle overveje at bruge et lavtydende atomvåben i Ukraine.

Rusland har verdens største atomarsenal - herunder lavtydende taktiske atomvåben designet til at blive indsat på slagmarken mod modstridende hære.

Søndag viste Putins propaganda-tv-kanal i mellemtiden et skræmmende segment "i forventning om atomkonflikt".

Den ildevarslende sekvens, som blev udsendt af det pro-Kremlin-udsendte NTV, viste atomeksplosioner og "Armageddon" eftervirkningerne af eksplosionerne.