Covid-lockdown: 80.000 turister strandet i ferierædsel

07/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Et vigtigt turistknudepunkt, indførte lørdag en streng Covid-lockdown og begrænsede transportforbindelser for at forsøge, at få bugt med udbruddet.

Mest læste i dag

Hele 80.000 turister er strandet på en smuk ø kaldet “Kinas Hawaii”, efter at et covid-udbrud udløste en streng nedlukning. 

Den tropiske sydlige ø Hainan i Det Sydkinesiske Hav, havde en næsten perfekt coronavirus rekord, efter blot at have registreret to positive symptomatiske Covid-19 tilfælde i hele sidste år.

Spol dog frem til denne måned, og antallet af tilfælde er pludselig steget, hvilket har medført en lockdown i byen Sanya og efterladt mange tusinder af turister fast på øen.

Sanya, øens vigtigste turistknudepunkt, indførte lørdag en lockdown og begrænsede transportforbindelser for at forsøge at dæmme for udbruddet, selvom omkring 80.000 besøgende nød strandene i højsæsonen. 

Mange sidder nu fast inde på hoteller indtil næste lørdag, hvis ikke endnu længere.

Den kinesiske forretningskvinde Yang Jing planlagde dette års sommerferie i 2021 og valgte øen Hainan på grund af dens Covid rekord. 

Yang bor sammen med sin mand og deres 1-årige barn, på et firestjernet hotel betalt af egen lomme. 

Familien spiser kopnudler hver dag, for at undgå, at bruge flere penge på mad.

Yang, der er i 40erne og bor i Jiangxi-provinsen i det sydlige Kina, sagde: 

“Dette er den værste ferie i mit liv.”

Sanya rapporterede 689 symptomatiske og 282 asymptomatiske tilfælde mellem 1. august og 7. august. 

Andre byer omkring Hainan-provinsen, herunder Danzhou, Dongfang, Lingshui og Lingao, har alle rapporteret om over et dusin tilfælde i samme periode.

Lørdag blev salget af togbilletter ud af Sanya suspenderet, rapporterede den statslige tv-station CCTV, ifølge The Mirror, med henvisning til den nationale operatør, og mere end 80 procent af flyvningerne til og fra Sanya var blevet aflyst, ifølge Variflight.

Hainan har været lukket for oversøiske turister i de sidste to og et halvt år, siden Kina som reaktion på pandemien stoppede med at udstede turistvisum og implementerede strenge karantæneregler. 

Sanyas regering meddelte lørdag, at turister, der har fået aflyst deres fly, vil kunne booke hotelværelser til halv pris. 

Men snesevis af turister klagede søndag i WeChat-grupper over, at deres hoteller ikke anvendte en sådan regel, og at de stadig skulle betale satser, svarende til de oprindelige priser.

To strandede turister siger til Reuters, at de er i en sådan situation. 

“Vi leder nu efter måder at klage og forsvare vores rettigheder på, men indtil videre har ingen officielle organisationer kontaktet os eller interesseret sig for os,” sagde en af turisterne, en kvinde fra den østlige kinesiske provins Jiangsu, der kun gav sit efternavn som Zhou.

En udenlandsk turist, der bor i Kina og var på bryllupsrejse i Sanya, sagde, at yderligere problemer for strandede turister omfattede massive prisstigninger i madleveringsgebyrer, måltidspriser på hoteller samt flybilletter ud af Hainan.

Fødevareforsyningerne på hans hotel var også ved at løbe tør, sagde han uden at ønske at blive navngivet. 

“Vi håber bare, at det ikke bliver til et andet Shanghai,” sagde turisten med henvisning til byens nylige drakoniske, to måneders lockdown.

Udbruddet i Hainan er den seneste udfordring for Kinas nul-covid-politik, efter at den kaotiske nedlukning i Shanghai bulede Beijings fortælling om, at dets håndtering af pandemien var bedre end andre lande som USA, der har registreret over en million covid dødsfald.

Indenlandske besøgende har holdt turistindustrien på Hainan i live gennem meget af pandemien, men denne pludselige lockdown risikerer at skræmme nogle turister væk for altid. 

“Kort sagt, vi kommer aldrig tilbage!” sagde Zhou, der var på ferie med seks andre familiemedlemmer.

Myndighederne i Sanya har sagt, at strandede turister kan forlade øen fra næste lørdag, forudsat at de har foretaget fem Covid-test og opnået negative resultater for dem alle.

Yang sagde dog, at ventetiderne på testresultaterne har været lange, hvilket fik hende til at foretage flere tests om dagen. 

“Vi ved ikke, hvem vi skal gå til, internettet har kun positive nyheder om Sanya, såsom at de har sørget for steder vi kan bo. Men det har de altså ikke,” sagde hun.

Anbefalet til dig