Dansk virksomhed ramt af gigantisk shitstorm: Giver Putin en hjælpende hånd i krigen

Ukraine har mandag morgen tilføjet flere virksomheder på listen over internationale krigssponsorer - deriblandt en dansk en af slagsen.

Mest læste i dag

Rockwool, den danske producent af isoleringsmaterialer, er blevet tilføjet til den ukrainske liste over internationale krigssponsorer. Dette gør Rockwool til den første skandinaviske virksomhed, der bliver stemplet som krigssponsor.

Listen indeholder 46 virksomheder, herunder velkendte navne som Bacardi, Pepsi, Nestlé og Bonduelle.

Ukraines nationale antikorruptionsagentur (NACP) står bag tilføjelsen og retter kraftig kritik mod Rockwools fortsatte tilstedeværelse i Rusland og dets handel med det russiske militær.

"Rockwool ser ingen modsætning mellem at ‘stå side om side med det ukrainske folk’ og forsyne aggressorstatens krigsmaskine." fortæller Oleksandr Novikov, chef for NACP, udtaler,

Kritik af Rockwools handel med rusland:

Rockwool har angiveligt fortsat sine aktiviteter i Rusland og forsynet det russiske forsvarsministerium med byggematerialer, hvilket har bidraget til Ruslands budget og finansiering af krigen mod Ukraine. NACP påpeger, at Rockwool alene i 2022 har bidraget med et trecifret millionbeløb til Putins statskasse.

"Rockwool burde forstå, at de har bidraget til denne situation. Blodet fra fredelige ukrainere, som er blevet dræbt af russiske missiler affyret fra Ruslands flåde, er blandt andet på Rockwools hænder." udtaler Novikov.

Rockwool har endnu ikke kommenteret på inklusionen på listen.

Tidligere har selskabet fastholdt, at det var 'det mindst dårlige valg' at fastholde forretningerne i Rusland. NACP oplyser desuden, at virksomheder på listen automatisk bliver inkluderet i World-Check, en af verdens største databaser for finansiel risikovurdering.

"Konsekvenserne for globale virksomheder af at være på listen er derfor værre end at fortsætte med at handle med aggressorlandet," skriver NACP.

Inklusionen på NACPs liste kan medføre alvorlige konsekvenser for Rockwool, da virksomheder automatisk bliver inkluderet i World-Check. Banker og virksomheder verden over benytter denne database til finansiel risikovurdering. NACP understreger, at konsekvenserne for virksomheder på listen kan være mere alvorlige end at fortsætte handlen med aggressorlandet.

Danwatch og Ekstra Bladet fortsætter med at søge kommentarer fra Rockwool vedrørende deres inklusion på krigssponsorerlisten og de påståede forretningsforbindelser med russiske militære enheder.

Anbefalet til dig