Mennesket har endnu ikke knækket koden til evigt liv, men der findes faktisk et par små ændringer, du kan lave i din hverdag, som kan give dig flere år at leve i.
En undersøgelse offentliggjort i marts, som blev udført af forskere fra Mass General Brigham, Harvard TH Chan School of Public Health og Broad Institute, viser interessante resultater om, hvordan valget af fedtstof kan påvirke, hvor længe du lever.
Det skriver Foodandwine.
Undersøgelsen er baseret på et stort studie med mere end 200.000 deltagere, som forskerne fulgte gennem hele 30 år.
I løbet af perioden blev deltagerne løbende spurgt om, hvad de spiste - især hvor ofte de indtog smør eller plantebaserede olier.
Forskerne undersøgte derefter, hvordan disse valg påvirkede risikoen for tidlig død; især i forbindelse med alvorlige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Resultaterne var ikke gode nyheder for smørelskere.
Dem, der spiste mest smør, havde en 15 procent højere risiko for at dø tidligt sammenlignet med dem, der spiste mindst.
Til gengæld viste det sig, at dem, der spiste mange plantebaserede olier som oliven- og sojabønneolie, havde 16 procent lavere risiko for tidlig død.
Faktisk havde deltagere, der ofte brugte disse olier, generelt lavere risiko for at dø af både kræft og hjerte-kar-sygdomme. Smør blev derimod forbundet med øget risiko for disse sygdomme.
Betyder det så, at du skal droppe Lurpak helt? Ikke nødvendigvis.
Forskerne anbefaler ikke, at man helt stopper med at spise smør, men de foreslår, at man begynder at udskifte noget af smørret med plantebaserede olier.
Selv små ændringer kan nemlig give store sundhedsmæssige fordele på lang sigt.
Blot ved at erstatte en lille smule smør med olie kan du potentielt sænke din risiko for at dø af kræft med hele 17 procent.