Finlands ønske om NATO-medlemskab kan skabe "gråzone"-krig med Rusland

13/5/22 05:27

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Meget tyder på, at Finlands ønske om at blive en del af NATO kan føre til en "gråzone"-krig med Rusland.

Finland vil straks blive et nøglemedlem i spidsen for et strategisk omstillet Europa, sagde en forsvarsekspert.

Benedict Wilkinson, vicedirektør for forsvar ved forskningsorganisationen RAND Europe, sagde, at en ansøgning ville blive indsendt inden for få dage. Flytningen følger den russiske invasion af Ukraine og Kremls bredere fjendtlige aktiviteter i hele Europa, og det forventes at en lignende ansøgning vil komme fra Sverige.

"Når det er ratificeret, vil Finland, helt unikt i Natos historie, straks blive en af ​​de vigtigste medlemsnationer. Det nye medlem vil bringe en grænse på omkring 1.350 kilometer til Rusland og en meget stor hær med en nøglerolle at spille," sagde Benedict Wilkinson i sin tale.

Udsigten til, at Finland og naboen Sverige tilslutter sig Nato er en proces, der kan tage op til et år, har trukket fortsat krigerisk retorik fra Moskva.

Kreml-talsmand, Dmitry Peskov, sagde i dag, at Helsinkis udmelding afgjort var en trussel, og ville blive mødt med et svar.

På spørgsmålet om, hvilken form dette ville tage, svarede han: "Alt vil afhænge af, hvordan denne udvidelsesproces af Nato-udvidelsen udspiller sig, i hvilket omfang militær infrastruktur rykker tættere på vores grænser."

Præsident Putin har tidligere advaret om uspecificerede 'alvorlige militære og politiske konsekvenser', hvis et af landene slutter sig til Nato.

De europæiske lande var militært neutrale under den kolde krig, men blev partnere med alliancen - hvilket betyder, at de modtager briefinger, men deltager ikke i militærøvelser - ved tilslutning til EU i 1995.

Et mønster af cyberangreb og troppebevægelser kendt som gråzone-, undertærskel- eller skyggekrigsmetoder, vil nu sandsynligvis følge, sagde Wilkinson ifølge Metro.

Sådanne værktøjer blev identificeret i opløbet til invasionen af ​​Ukraine, som begyndte den 24. februar.