Husk dette i din bil: Kører du i Tyskland, Holland, Frankrig eller Belgien kan den redde dig fra mange bøder

Af: Mie M.B

|

10/07/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange kender ikke denne lille gadget, men den er vigtig at huske når turen går sydpå

Lige nu læser andre også

Tasken er pakket, passet ligger klar, og bilen står fyldt op til ferien sydpå. Men en detalje kan koste dyrt, hvis turen går til Tyskland: p-skiven i forruden.

Dansk p-skive duer ikke syd for grænsen

Den velkendte blå danske p-skive måler 15 x 11 cm og har hvide felter med sorte tal. Herhjemme er det standard, men i Tyskland accepteres den som udgangspunkt ikke. Vil man undgå bøder, skal der anvendes en tysk godkendt p-skive, som også gælder i Holland, Frankrig og Belgien.

På rejsen til Tyskland skal p-skiven indstilles til næste påbegyndte halve time, efter bilen er parkeret. Det er også vigtigt, at der kun er én synlig p-skive i forruden. Sidder den danske stadig fremme, skal den dækkes til eller fjernes helt.

Placering af p-skiven

Der er ingen faste regler i Tyskland for, hvor p-skiven skal placeres, men den skal kunne aflæses tydeligt gennem forruden. For de fleste betyder det et synligt sted i højre side af forruden.

Elektroniske p-skiver er ikke altid nok

En elektronisk p-skive kan i princippet bruges, men kun hvis den er godkendt af de tyske myndigheder og kan indstilles til næste halve time, når motoren slukkes. Ellers risikeres bøde, selvom en elektronisk model normalt er praktisk i Danmark.

Gratis parkering med betingelser

Selvom mange steder kræver betaling, findes der parkeringszoner, hvor bilen kan stå gratis i et givent tidsrum mod korrekt indstilling af p-skiven. Her vil en godkendt tysk p-skive være nødvendig.

Konsekvensen er bøde

Manglende overholdelse af reglerne kan hurtigt føre til parkeringsbøder, som kan ende på flere hundrede kroner. For feriebudgettet kan det være en dum udgift at få på rejsen.

Kilde: DCU

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.

Anbefalet til dig