De danske Michelin-restauranter spænder vidt – både i geografi og pris – og nu bliver listen snart opdateret med årets stjernejusteringer.
Fra budgetvenligt til luksus på højt plan
En tre-retters menu til 650 kroner kan godt være Michelin-værdig. Men det modsatte findes også. Nogle steder skal gæsterne punge ud med over 4.000 kroner for en aften med op mod 50 serveringer – og det er før vinmenuen. Det fortæller DR.
Det franske dækfirma Michelin står bag den legendariske guide, og i dag har 31 danske restauranter en stjerne. Halvdelen ligger i og omkring København, men også Jylland har sat sig tungt på det gastronomiske landkort med 11 stjernesteder.
Fyn og Bornholm er hver især repræsenteret med én restaurant, mens tre har fundet plads på resten af Sjælland.
Ny stjerneregn ventes i Odsherred
I aften går det løs i Anneberg Kulturpark, hvor årets stjernefest afholdes. Hvilke restauranter der rykker op, ned – eller ryger ud – afsløres under den store ceremoni. Michelin-stjernerne er nemlig ikke evige og skal forsvares år efter år.
Et dækfirma med appetit på madkunst
Guiden startede i 1900 som en praktisk bilguide med tips til mad og overnatning. Målet? At få flere på landevejene – og slide på Michelins dæk. Stjernerne blev først indført i 1920’erne og er siden blevet et gastronomisk adelsmærke.
I dag dækker Michelinguiden over 30 lande og rangerer både luksusrestauranter og mere prisvenlige spisesteder under betegnelsen Bib Gourmand.