Intensive kampe omkring atomkraftværk: Frygter katastrofe i Tjernobyl-stil

12/08/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Frygten for, at Europa kan være på randen til ​​en atomkatastrofe stiger.

Mest læste i dag

Granater ramte bygninger tæt på Zaporizhzhia kraftværket i går, mens ukrainske og russiske soldater kæmper om kontrol over det strategisk vigtige område.

Kyiv rapporterede, at stedet blev ramt af eksplosiver affyret af angribere fem gange, herunder i nærheden af ​​en lagerenhed for radioaktivt materiale. Det skriver Metro.

Det russiske forsvarsministerium hævdede, at ukrainske tropper bar skylden, og at de havde beskadiget et termisk kraftværk og en del af kølesystemet.

Kreml-soldater har besat området siden marts, men ukrainske teknikere fortsætter med at betjene selve anlægget og bliver til og med tilbageholdt med våben.

FN har fremsat en indtrængende bøn om, at der etableres en våbenhvilezone omkring stationen for at forhindre risikoen for en atomkatastrofe.

Der blev i går indkaldt til et hastemøde i Sikkerhedsrådet i New York, for at diskutere den forværrede situation.

Ukraines præsident Zelensky beskyldte Rusland for at bruge atomkraftværket 'til at true hele verden'.

"Anlægget må ikke bruges som en del af nogen militær operation. I stedet er der behov for en hurtig aftale på teknisk niveau om en sikker perimeter af demilitarisering for at sikre områdets sikkerhed", lød det fra FN-chef Antonio Guterres.

Eksperter fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har presset på for at få en aftale mellem de to stridende sider, så de kan foretage en inspektion.

Ruslands FN-ambassadør Vassily Nebenzia forsøgte at flytte skylden over på Ukraine og sagde, at verden blev skubbet 'til randen af ​​atomkatastrofe, sammenlignelig i omfang med Tjernobyl'.

Anbefalet til dig