Københavns Kommune har gennemført undersøgelse om sexistisk kultur: Her er tallene

11/05/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Københavns Kommune har undersøgt omfanget af sexistisk kultur og adfærd på alle kommunens arbejdspladser.

Mest læste i dag

Københavns Kommune har gennemført en større undersøgelse blandt sine over 47.000 ansatte for at afdække omfanget af sexistisk kultur og adfærd på kommunens arbejdspladser.

Undersøgelsen viser, at selvom størstedelen af de ansatte i Københavns Kommune ikke har været udsat for sexistisk kultur eller adfærd, så svarer 16 procent af dem, der har deltaget i undersøgelsen, at de inden for det seneste år har oplevet sexistisk kultur eller uønsket adfærd af seksuel karakter på arbejdspladsen.

Det drejer sig især om seksuelle kommentarer og nedsættende tale om køn eller seksuel orientering.

Københavns Kommune skal være en tryg arbejdsplads for alle. Det er fuldstændig uacceptabelt, at 16 procent af dem, der har deltaget i undersøgelsen, har oplevet en sexistisk kultur eller adfærd. Det er vigtigt, at vi har fået afdækket omfanget.

Nu skal de syv forvaltninger sætte gang i opfølgningsarbejdet lokalt, så vi sikrer, at der bliver taget hånd om problemerne. Man skal kunne gå trygt på arbejde i Københavns Kommune, uanset om man er social- og sundhedsassistent, pædagogmedhjælper eller sagsbehandler,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Kommunens håndtering af uønsket seksuel adfærd
I opfølgningsarbejdet vil hver forvaltning nu dykke ned i resultaterne og undersøge, hvor der skal sættes ind lokalt. Det handler blandt andet om at udrydde enhver tvivl om, hvem man kan gå til, hvis man bliver udsat for uønsket adfærd af seksuel karakter og tydeliggøre, hvordan man forebygger og håndterer det.

Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag de senere år for at forebygge, identificere og håndtere sexistisk adfærd. I 2020 vedtog Borgerrepræsentationen en revideret politik vedr. krænkende adfærd på arbejdspladsen, der beskriver kommunens retningslinjer for identifikation, forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd.

I 2021 blev der oprettet en enhed for håndtering af sexisme og seksuel chikane, hvor alle ansatte anonymt og trygt kan henvende sig, hvis de oplever seksuel chikane eller sexisme.

Enheden rådgiver om, hvilken hjælp og støtte man kan få, hvis man har været udsat for uønsket seksuel adfærd og hjælper også i situationer omkring generel kultur på arbejdspladsen.

Det er første gang, Københavns Kommune gennemfører en undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd på kommunens arbejdspladser. Undersøgelsen vil blive gennemført igen i 2023.

Anbefalet til dig