Medie: Flertallet går efter Mette Frederiksen

04/07/2022

Thea M. Andersen

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
To ministre, herunder statsministeren, står til at få en næse i sagen om aflivning af millioner af mink.

Mest læste i dag

Statsminister Mette Frederiksen holdte den 1. juli pressemøde om den skarpe kritik, hun og Statsministeriet får i den længe ventede beretning fra minkkommissionen.

Statsministeren startede pressemødet ud med at beklage, men samtidig også frikende sig selv et hundrede procent.

Nu står både statsministeren og den tidligere fødevareminister, som er to af de mest centrale ministre i Minksagen, til at få kritik af et flertal i Folketinget.

Det skriver B.T. i en nyhedsmeddelelse.

Mette Frederiksen står til at få en næse, som er en politisk anmærkning. Men hun er ikke den eneste. Tidligere fødevareminister Mogens Jensen, som trak sig 14 dage efter at statsministeren meddelte, at alle mink skal aflives, står også til at få en næse og kritik.

Kritikken ventes at blive tildelt på et møde tirsdag morgen, efter at Minkkommissionen i sidste uge udgav en beretning, hvor både ministre og embedsmænd blev mødt af kritik. 

Rødt flertal

Bag beslutningen står et rødt flertal i form af Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet selv.

Således lægger Mogens Jensen og Mette Frederiksen selv mandat til den skarpe kritik og til næserne, hvilket er en sjældenhed.

Minkkommissionens skriver i sin beretning, at statsministeren under pressemødet den 4. november 2020 'objektivt set var groft vildledende'. 

Efter sigende havde hun dog ikke til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt.

Samme konklusion når kommissionen frem til i gennemgangen af Mogens Jensens handlinger. Men han løj ifølge kommission om, hvornår han fik viden om manglende lovhjemmel i Minksagen. 

Ifølge B.T. har i alt fire ministre modtaget kritik af Minkkommissionen, og de har nu en måned til at komme med høringssvar efter offentliggørelsen.

Ingen af ministrene har dog ønsket at indgive høringssvar, hvorfor et Folketingets granskningsudvalg kan blive enige om kritik af to ud af fire ministre. Og den ventes at blive tildelt tirsdag på mødet.

Lige nu det tyder på, at den tidlige fødevareminister trak sig og får en næse, og at statsministeren får en næse.

Vil Mette F. udskrive valg?

Hvis Mette Frederiksen ikke udskriver valg inden Folketingets åbning i oktober, trækker De Radikale sin støtte.

Hvorvidt statsministeren følger De Radikales krav på at udskrive valg, er endnu ikke meldt ud.

"Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne siger i Folketinget, og selvfølgelig ikke mindst vores parlamentariske grundlag. Men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, så har jeg ingen kommentarer til det," sagde hun.

Anbefalet til dig