Minkavlere forsøgte at skjule coronasmitte: Nu har de fået 150 millioner i kompensation

27/06/2022

Thea Andersen

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.
Enhedslisten mener, at det er “horribelt”.

Mest læste i dag

Den 4. november 2020 afholdte statsminister Mette Frederiksen (S) et pressemøde, hvor det blev gjort klart, at alle mink i Danmark skulle aflives. Regeringen havde ikke lovhjemmel til manøvren.

Siden da har det haft store konsekvenser, og blandt andet fødevareminister Mogens Jensen (S) blev tvunget til at gå af.

Torsdag kommer Minkkommissionen med sin endelige rapport, som afleveres til Folketinget. Her vil det stå klart, om der bevidst er begået lovovertrædelser. Men efter sigende tyder intet på, at dette er tilfældet.

Sideløbende er udbetalingerne af erstatninger og kompensationer i fuld gang. Det er Fødevarestyrelsen, som står for udbetalingerne.

Fire tidligere minkavlere, som alle er blevet afsløret i at skjule coronasmitte på deres minkfarme, har fået udbetalt omkring 150 millioner kroner i kompensation.

Det viser tal fra Fødevarestyrelsen ifølge TV 2.

De nye afsløringer i minksagen kaster lys over minkavlerne.

"Tre af minkavlerne blev i TV 2-dokumentaren 'Minkfarmens skjulte smitte' afsløret i blandt andet at undlade coronatest samt bytte prøver fra muligvis smittede dyre ud med prøver fra raske aflivede dyr.

DR har tidligere beskrevet, hvordan den fjerde avler forsøgte at skjule coronasmitte på sine farme," skriver TV 2.

Flere erstatningspenge i vente

Ifølge TV 2 kan de fire minkavlere se frem til flere erstatningspenge i 2023. De har nemlig ikke fået udbetalt hele kompensationen endnu.

Enhedslisten mener, at det er “horribelt”, at minkavlerne har fået en millionerstatning.

"Vi stod i en situation (i efteråret 2020), hvor ældre døde på plejehjemmene, fordi smitten spredtes. Det er jo fuldstændig uacceptabelt og amoralsk, at der er avlere, som alene af hensyn til egne økonomiske interesser var villige til at risikere både samfundsøkonomi og folkesundhed," udtaler Peder Hvelplund, som er sundhedsordfører i Enhedslisten.

Fødevarestyrelsen har allerede udbetalt i alt 6.480.780.162​​ kroner i kompensation til minkavlerne for blandt andet minkskind, driftstabserstatning og nedlukningserstatning.

I alt er der udbetalt erstatning til omkring 1000 minkvirksomheder. Det skriver TV 2.

Men som 'Minkfarmens skjulte smitte' nu afslører, har fire af minkavlerne - som minimum - forsøgt at skjule coronasmitte.

Du kan se TV 2-dokumentaren og høre mere om fire minkavlere her.

Anbefalet til dig