Ny undersøgelse viser: Covid-19 kan få hjernen til at skrumpe

08/03/2022

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Hjernescanninger af personer, der er testet positive for coronavirus, har vist, at virussen kan få hjernen til at skrumpe.

Mest læste i dag

University of Oxford har offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, der afslører de potentielle virkninger af coronavirus på hjernen.

Undersøgelsen, som blev udført af forskere ved selvsamme universitet, undersøgte coronavirus' indvirkning på hjernen ved at studere 785 personer i alderen 51-81 år, som fik hjernescanninger både før og under pandemien som en del af UK Biobank-undersøgelsen.

401 af de deltagende personer testede positive for coronavirus mellem de to scanninger, hvilket gjorde det muligt for professor Gwenaëlle Douaud og kolleger at studere virussets effekt på hjernen.

Forskerne brugte scanninger til at sammenligne personer med og uden coronavirus, hvor de faldt over nogle bemærkelsesværdige forskelle.

Under sammenligningen fandt forskerne ud af, at der var en større samlet skrumpning af hjernen, især i områder, der er forbundet med lugtesansen, hos dem, der var blevet testet positive.

Mere specifikt mistede de personer, der havde coronavirus, eksempelvis 1,8 procent af den parahippocampale gyrus, en vigtig og aktiv region i hjernens limbiske system, der er afgørende for lugtesansen, og 0,8 procent af cerebellum. 

Ud over at hjernen skrumpede, fandt forskerne ud af, at de smittede også typisk scorede dårligere i en test af mentale færdigheder.

Disse lavere resultater er blevet forbundet med et tab af hjernevæv i de dele af cerebellum - også kaldet lillehjernen - der er involveret i mentale evner.

Foto: Shutterstock

Forskningen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature, viste, at virkningerne på hjernen var mere udtalte hos ældre mennesker og dem, der blev indlagt på hospitalet med sygdommen, end i andre tilfælde.

Virkningerne var dog stadig tydelige hos patienter med milde eller asymptomatiske infektioner.

Virkningerne af coronaviruset blev i gennemsnit identificeret 4,5 måneder efter infektionen, men det vil være nødvendigt med yderligere scanninger for at fastslå, om de ændringer, som coronaviruset forårsager, er permanente.

Professor Gwenaëlle Douaud ved University of Oxford udtaler ifølge The Guardian, at hjernen til en vis grad kan reorganisere og helbrede sig selv, selv hos ældre mennesker.

Anbefalet til dig