Putin truer Finland og Sverige: "Vi har ikke andet valg end at neutralisere ubalancen"

16/5/22 09:25

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Putin er bestemt ikke tilfreds med, at både Finland og Sverige vil ansøge om Nato-medlemskab.

Rusland truer med atomudsendelse, hvis NATO-baser vil dukke op i Finland eller Sverige. Finland vil ansøge om medlemskab af NATO's militæralliance, bekræftede landets præsident Sauli Niinisto søndag.

Det er et historisk politisk skift, der i vid udstrækning er foranlediget af Ruslands invasion af Ukraine.

"Deres officielle årsag er frygt. Men de vil have mere frygt i NATO. Når NATO-baser dukker op i Sverige og Finland, vil Rusland ikke have andet valg end at neutralisere ubalancen og den nye trussel ved at indsætte taktiske atomvåben," lød det fra russisk stats-tv ifølge BBC.

Moskva, som deler en grænse på 1.300 km med Finland, har sagt, at det ville være en fejl, hvis Helsinki sluttede sig til den 30 mand store transatlantiske alliance, og at det ville skade de bilaterale bånd. Det skriver Mirror.

Præsident Putin sagde, at et sådant skridt ville skade de russisk-finske forhold:

"Jeg, eller Finland, er ikke kendt for at snige sig rundt og stille og roligt forsvinde bag et hjørne. Det er bedre at sige det direkte, hvad der allerede er blevet sagt, også til den berørte part, og det var det, jeg ville gøre," sagde Putin i går, søndag.

Sverige forventes også at følge trop, da den offentlige støtte til medlemskab er vokset på grund af sikkerhedsmæssige bekymringer.

Søndagens meddelelse kommer efter, at Finlands præsident Sauli Niinisto og premierminister, Sanna Marin, torsdag sagde, at de begge gik ind for medlemskab af NATO, hvilket gav grønt lys for landet til at ansøge.

"I dag har vi, præsidenten og regeringens udenrigspolitiske udvalg sammen besluttet, at Finland ... vil ansøge om NATO-medlemskab," sagde Sauli Niinisto til journalister i præsidentpaladset i Helsinki.

Putin sagde, at han troede, at medlemskabet ville være en fejl, men gentog ikke tidligere trusler om, at et sådant skridt ville udløse modforanstaltninger fra Moskva, sagde den finske leder i et interview med CNN søndag.

Den finske præsident erklærede sig parat til at føre samtaler med sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan, efter at Ankara rejste indsigelser mod, at de nordiske lande tilslutter sig NATO.