Rejse-kaos: Danskerne frygter, at sommerferien går i vasken

23/06/2022

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Efter flyaflysninger, ombookinger og en mulig SAS-strejke frygter danskerne, at sommerferien går i vasken. Her kan du læse, hvad rejseforsikringen dækker - eller ikke dækker.

Mest læste i dag

Om lidt står sommerferien for døren, og det betyder for manges vedkommende, at man skal ud at rejse - men i år kan det omfatte aflyste fly og store forsinkelser. Piloterne hos SAS truer med at strejke, hvis ikke de får en ny overenskomst, de kan stille sig tilfredse med. Og det har fået en gruppe af SAS' flymekanikere til at varsle sympatistrejke med piloterne.

Det er ikke kun herhjemme, at der er lagt op til kaos i lufthavnene. Rundt om i Europa er der også varslet strejker og aflysninger.

Det skriver If Skadeforsikring i en pressemeddelelse.

Hos If Forsikring giver situationen pres på telefonerne.

"Mange frygter, at de får ødelagt dele af deres sommerferie. De ringer for at tjekke, hvad forsikringen kan hjælpe med. Enten fordi de allerede har fået aflyst eller ombooket en flyrejse, eller på grund af det kaos, der hersker i lufthavne rundt om i Europa. Oveni det kan der så komme en SAS-strejke midt i hovedferien," fortæller Eva Lindberg Vibe, som er produktchef for blandt andet rejseforsikringer hos If Forsikring.

Dækker akutte og uforudsete udgifter

Ifølge If Skadeforsikring dækker en rejseforsikring de akutte og uforudsete udgifter.

Hvis for eksempel er ramt af sygdom, har været i en ulykke, skal med sygetransport eller dit bagage blot er forsinket, kan rejseforsikringen dække det. Den kan også dække eventuelle forsinkelser på grund af uforudsete, trafikale udfordringer på vej til lufthavnen.

Rejseforsikringen erstatter derimod ikke udgifter, som flyselskabet eller rejseselskabet er forpligtet til at refundere, og det omfatter bl.a. aflysninger eller ombookinger, som er udgifter, de påfører forbrugeren. Det skriver If Skadeforsikring.

"Bestiller du en vare og er butikken ikke i stand til at levere denne vare til dig, så skal butikken selv refundere pengene eller tilbyde dig et andet produkt. Det samme gælder for flybilletter. Derfor er flyrejser, som selskabet selv ombooker eller aflyser ikke omfattet af rejseforsikringen. Det er vores oplevelse, at danske flyselskaber er rigtig gode til at tage ansvar for sådanne situationer," siger Eva Lindberg Vibe.

Du kan læse mere på Forbrugerrådets hjemmeside.

Rejseforsikringen dækker ikke

Hvis piloterne og flymekanikere, der er organiseret under Dansk Metal, hos SAS strejker, kan det ødelægge mange danskere og skandinavers ferieplaner. Det gør det imidlertid ikke til en forsikringssag. Det skriver If Skadeforsikring.

"Rejseforsikringen dækker ikke, hvis man ønsker at afbestille eller hvis man bliver forsinket eller slet ikke kommer afsted i tilfælde af strejker. Som forsikringsselskab skal vi ikke blande os i en arbejdskonflikt, men vi håber selvfølgelig ligesom alle de ferierejsende på, at parterne når til enighed, før en strejke bliver en realitet," siger Eva Lindberg Vibe.