Skidt nyt for Mette Frederiksen: Ikke set værre i 109 år

Af: Lucas Andreas

|

25/03/2024

Foto: Shutterstock.com
Det er et historisk lavpunkt.

Mest læste i dag

I øjeblikket skifter det politiske landskab hurtigere end årstiderne, og hvor nogen står som vindere af dette må andre stå som "tabere".

I sidste uge var det venstre, der mistede en kandidat til Danmarksmoderaterne.

Nu står et andet regeringsparti, Socialdemokratiet, over for en historisk udfordring.

Det gør de som følge af en nylig meningsmåling offentliggjort af analyseinstituttet Verian, tidligere kendt som Kantar Public. Resultaterne, som blev bragt i Berlingske, viser, at kun 20% af de adspurgte vælgere nu ville placere deres kryds ved Socialdemokratiet. Dette tal er det laveste, partiet har oplevet siden 1915, et år der er historisk bemærkelsesværdigt for kvinders opnåelse af stemmeret i Danmark.

Dette dyk i vælgeropbakningen ville, ifølge målingen, resultere i et tab på 14 mandater for partiet, hvis der var valg i dag. Mere bredt illustrerer målingen også de udfordringer, som hele SVM-regeringen står over for, med en samlet opbakning på blot 35,3% af vælgerne – et dramatisk fald fra de 50,1%, koalitionen sikrede sig ved valget i efteråret 2022.

Som svar på disse dyster udsigter, viser Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, en stålsat optimisme. Til Berlingske konstaterer han, at med lidt over et år ind i valgperioden er der fortsat mulighed for at rette op og levere resultater, der kan vinde vælgernes tillid tilbage.

Denne situation udgør ikke kun en intern krise for Socialdemokratiet, men rejser også spørgsmålet om regeringens evne til at fastholde en stærk forbindelse med befolkningen. Den nuværende vælgermisnøje illustrerer en klar opfordring til handling for partiet; en mulighed for at genopfinde sig selv og genetablere den tillid, som er afgørende for at navigere i Danmarks komplekse politiske landskab.

Med historiens vægt som både en byrde og et pejlemærke, står Socialdemokratiet ved en skillevej. Partiets fremtidige strategier, dets evne til at kommunikere en overbevisende vision og genopbygge broer til vælgerne, vil være afgørende faktorer for dets genoprejsning fra dette lavpunkt.

I sidste uge var det socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der kom i vælten. Det skete efter, at hun tl et debatmøde lavede en udtalelse, der viste sig at være langt fra faktuel rigtig. Det kan du læse meget mere om her.

Anbefalet til dig