SMS'er skal gemmes i 25 år: Minkskandalen florerer stadig i Danmark

Af: Kasper Rud

|

10/07/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Minksagen har ændret på hvor lang tid man skal gemme sine SMS'er.

Lige nu læser andre også

Som følge af 'mink-skandalen' er der blevet lavet retningslinjer for, at topfolk skal gemme sine SMS'er i 25 år.

Det er kommet, så der aldrig kan skabes en mistanke til en eventuel misforståelse på skrift.

Det var en udmelding udover det sædvanlige, da justitsminister Peter Hummelgaard (S) i maj slog fast, at SMS'er skulle gemmes i 25 år, hvis man var minister eller topembedsmand.

Det skriver Berlingske.

Statens IT har søgt markedet for at finde en virksomhed, der kan levere et system, der kan sørge for netop dette.

Nu oplyser Peter Hummelgaard (S) ifølge Politiken, at det er langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre.

Statens IT har søgt markedet for en virksomhed, der vil kunne hjælpe med et sådan system, men indtil videre har det væres forgæves.

"...det er på nuværende tidspunkt tvivlsomt, om det overhovedet er muligt at finde eller udvikle en løsning, som vil være kompatibel med flere beskedtjenester (for eksempel sms, iMessage, Signal, SMART mv.) på én gang", oplyser Peter Hummelgaard ifølge Politiken til SFs Karina Lorentzen Dehnhardt.

De statslige myndigheder har ellers et system til mailkorrespondancer, der gemmer alt i en central database automatisk, så topembedsmænd og ministre ikke kan slette deres mails, så de ikke kan findes frem igen.

Hele diskussionen kom på bagkant af, at SMS'er blev vurderet af Minkkommissionen til at være vigtige dokumenter.

Det store fokus på netop SMS'er opstod i minksagen, hvor SMS'er mellem Statsministeriet og topembedsmænd blev genstand for stor debat.

Det blev det fordi, at blandt andet Mette Frederiksen (S) havde aktiveret en funktion, der automatisk slettede samtlige SMS'er efter 30 dage.

På grund af det store fokus på SMS'ers betydning i minksagen proklamerede Justitsministeriet, at der var behov for nye retningslinjer på denne front.

Hvis det ender med, at Statens IT ikke kan finde et system, der kan leve op til de nye retningslinjer, så må ministre og topembedsmænd selv udvikle et system, der gemmer alt skrevet kommunikation over alle platforme i 25 år.

Anbefalet til dig