Indtaget af søde drikke blandt børn og unge i Danmark ligger langt over Fødevarestyrelsens anbefalinger, skriver Sundt Liv og Trivsel. En ny undersøgelse fra Center for Sundt Liv og Trivsel viser, at tre ud af fire børn og unge har et højere forbrug af søde drikke, end myndighederne anbefaler.
Søde drikke fylder for meget
Undersøgelsen, der er udført af Epinion, bygger på besvarelser fra 3000 børn og unge i alderen 3-20 år. Resultaterne viser, at de fleste foretrækker søde drikke som sodavand, saftevand, iste og energidrikke frem for mere sunde alternativer som vand.
Fødevarestyrelsens anbefalinger lyder på, at børn under fire år slet ikke bør drikke søde drikke, mens grænsen for større børn og voksne er maksimalt 500 ml om ugen.
Storforbrugere i alarmerende antal
Studiet viser desuden, at fire ud af ti børn og unge indtager søde drikke i mængder, der er fire gange højere end anbefalingerne. Blandt de 16-20-årige er halvdelen kategoriseret som storforbrugere, hvilket vækker bekymring hos eksperter.
"For meget sukker og for få næringsstoffer"
Forskningschef hos Center for Sundt Liv og Trivsel, Nina Geiker, påpeger, at de søde drikke erstatter vigtigere næringsstoffer i kosten.
"Sodavand, energidrik og andre søde drikke tager pladsen for de næringsstoffer, børn og unge har brug for. De bidrager desuden til et alt for højt indtag af sukker," siger hun.
Hun mener, at en øget indsats for at erstatte de søde drikke med almindeligt vand kan have en positiv sundhedsmæssig effekt – især blandt udsatte grupper.
Ny kampagne skal skabe bedre vaner
For at vende udviklingen har Center for Sundt Liv og Trivsel lanceret kampagnen Kun vand, som skal skabe sundere drikkevaner hos børn og unge.
Undersøgelsen viser også, at 75 procent af de adspurgte drikker under én liter vand om dagen – et tal, som eksperter håber at kunne ændre gennem øget oplysning og fokus på sundere valg.