Solen bager, og det eneste, du har lyst til, er en kold og cremet is.
Men pas på – især hvis du er tilhænger af softice fra maskine.
Flere eksperter og fødevaremyndigheder advarer nu mod netop denne is-type, når du befinder dig uden for Danmarks grænser.
Kan være bakteriebombe
Softice-maskiner skal rengøres grundigt og ofte – helst hver 10. til 24. time – ellers risikerer de at blive en sand bakteriefælde.
Det forklarer Janilyn Hutchings, fødevareekspert hos State Food Safety ifølge Dagens.no.
Problemet er især stort i udlandet, hvor rengøringsrutiner kan være mangelfulde.
Det er derfor, flere apoteker og fødevareeksperter råder rejsende til at være varsomme med softice.
Tidligere har den svenske fødevarestyrelse frarådet gravide at spise softice, men vurderer i dag, at det er sikkert i Sverige.
Det gælder dog ikke nødvendigvis uden for landets grænser.
Dødsfald efter forurenet is
Der er flere eksempler på, at dårlig hygiejne ved ismaskiner har fået alvorlige konsekvenser.
I 2005 blev over 120 personer syge i Ohio efter at have spist softice forurenet med stafylokokker. Sådan skriver mediet Nyheter24.
I 2016 blev to personer indlagt med listeria efter milkshake-baseret softice, og i 2023 døde tre personer i USA, fordi en restaurant ikke havde rengjort sin ismaskine ordentligt.
Sommeren står for døren, og hvis du drømmer om is i sydens sol, kan det være en god idé at holde dig til flødeis eller is på pind fra frysedisken.
Den er ofte produceret og pakket under kontrollerede forhold – og så er der langt mindre risiko for uønsket maveballade.