Trist nyt til de danske bilejere

Nyheder
Foto: Shutterstock
"Antallet af prisrettelser for januar 2024 bliver det højeste nogensinde".

Lige nu læser andre også

2023 var et ret udfordrende år for den danske bilbranche.

Året var præget af både af prisfald og usikkerhed, hvilket pressede både forhandlere og private sælgere til at sænke priserne på brugte biler markant.

Det betyder også, at de danskere, der ejede en bil i 2023, har lidt et større tab end forventet.

Det skriver Finans.

Markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen påpeger, at de samlede prisnedsættelser var over 1,5 milliarder kroner i 2023 i forhold til den oprindeligt annoncerede pris.

Det gennemsnitlige prisfald per bil lå på knap 3.500 kroner, men især brugte elbiler blev hårdt ramt.

"Der hersker ingen tvivl om, at det høje antal prisrettelser er udtryk for, at forhandlerne og de private bilsælgere har måttet justere deres forventninger til indtjeningen straks fra årets start, og især elbiler har måttet sælges med tab i de første måneder af 2023", lyder meldingen fra Jan Lang.

Analysen påpeger, at de 50 mest solgte modeller gennemsnitligt faldt med 22.100 kroner, før handlen var afsluttet.

2024 tegner til at blive endnu et udfordrende år for bilbranchen, da prisnedsættelserne i januar allerede har været rekordhøje:

"Antallet af prisrettelser for januar 2024 bliver det højeste nogensinde, og som direkte konsekvens vil vi se rekordlave prisindekser for plug-in-hybrid-, el- og dieselbiler", står det skrevet i den omtalte analyse.

Til trods for de lavere priser, advarer Jan Lang om, at fortsatte prisfald kan føre til en situation, hvor købere venter på endnu lavere priser, hvilket kan skabe en nedadgående prisspiral.

Den bekymring deler Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i FDM. Han påpeger at folk venter med at købe en bil, fordi de er bange for at skulle være en del af e nuværende prisfald.

Anbefalet til dig