Udenrigsministeriet bekræfter: Rusland står bag cyberangreb

Af: Ida Hansson

|

10/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmark har troværdige oplysninger, der gør det muligt at tilskrive et destruktivt cyberangreb mod satellitudstyr fra virksomheden Viasat den 24. februar 2022, til Rusland.

Mest læste i dag

Under de indledende faser af Ruslands invasion af Ukraine blev det amerikansk-ejede satellitfirma Viasat udsat for et destruktivt cyberangreb. Angrebet var rettet mod udstyr forbundet med en såkaldt KA-SAT satellit og havde til formål at ramme de ukrainske væbnede styrkers kommunikationskanaler.

Angrebet efterlod tusindvis af ukrainere uden internet og havde derudover væsentlige følgeskader i en række andre europæiske lande.

Der rapporteres bl.a. om titusindvis af europæere uden internet, ligesom op imod 5.800 vindturbiner i Centraleuropa blev påvirket. Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om, at Danmark har været ramt.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Danmark vurderer sammen med EU og en række nære allierede, at Rusland stod bag cyberangrebet, og at Rusland var vel vidende om, at angrebet også ville have destruktive konsekvenser uden for Ukraine.

Danmark fordømmer på det skarpeste Ruslands destruktive brug af cyberangreb mod kritisk infrastruktur, herunder i Ukraine. Rusland bør omgående stoppe sin ulovlige invasion af Ukraine.

”Det her angreb udstiller endnu engang Ruslands totale mangel på respekt for internationale regler og normer. Og det understreger med al tydelighed, hvorfor vi skal styrke det internationale samarbejde om at bekæmpe cybertruslen. Angrebet havde betydelige konsekvenser, ikke bare i Ukraine, men også i flere EU-lande," siger Udenrigsminister Jeppe Kofod og fortsætter:

"Det er komplet uacceptabelt. Danmark har fra start arbejdet for de hårdest mulige sanktioner mod Rusland, og det bliver vi ved med. Ruslands hensynsløse brug af cybervåben mod kritisk infrastruktur i Ukraine fortjener at blive mødt med international fordømmelse. Derfor går vi ud og attribuerer.”

Anbefalet til dig