Underskriftsindsamlingen er igang: Det skal forbydes

18/5/22 10:17

Ida Hansson

Foto: Nyheder24
EU er enige - det skal forbydes.

Dyrenes Beskyttelse lancerer sammen med mere end 60 andre dyrevelfærdsorganisationer i Europa en fælles underskriftsindsamling for at få vedtaget et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU.

Et fælles EU-forbud vil én gang for alle lukke pelsproduktionen i samtlige EU-lande.

“Tiden er i den grad løbet fra pelsindustrien, hvor dårlig dyrevelfærd, sundhedsrisici, miljøproblemer og økonomisk underskud har været hverdag de sidste år. Ved at løfte i flok og få et europæisk forbud mod pelsproduktion er vi med til at få lukket en forældet industri. Buralderen er ovre,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Faren for COVID-19-smitte gjorde, at spotlightet i 2020 blev rettet mod de danske minkfarme.

Minkfarmene fungerede som et virusreservoir, hvor virus samtidig kunne mutere til mere farlige varianter, og de danske mink blev derfor slået ned.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Et midlertidigt forbud mod at holde mink i Danmark blev desuden vedtaget. Dette forbud løber frem til 2023.

Bliver et forbud mod pelsproduktion i EU vedtaget af EU-parlamentet, vil det også gælde minkproduktionen i Danmark.

EU i førertrøjen

Underskriftsindsamlingen for et europæisk forbud mod pelsproduktion er initieret af blandt andet paraplyorganisationen Eurogroup for Animals, der er dyrenes stemme i Europa.

Mere end 60 dyrevelfærdsorganisationer arbejder her sammen for at få et forbud mod både pelsproduktion og for at placere pelsprodukter på det europæiske marked.

Flere europæiske lande, som fx Norge, Storbritannien og Østrig, har enten allerede afviklet minkproduktionen eller iværksat en udfasning.

Men også lande, som vi normalt ikke sammenligner os med rent dyrevelfærdsmæssigt, som Tjekkiet og Serbien, er i gang med at vinke farvel til minkproduktionen.

Målet er at indsamle en million underskrifter på tværs af EU. Opnår man en million underskrifter, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at behandle borgerinitiativet. EU-Kommissionen skal vurdere, hvilke tiltag, den vil foreslå på baggrund af initiativet, og ikke mindst, hvad begrundelsen er for disse tiltag eller for ikke at handle.