Undersøgelse afslører: Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

30/11/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven.

Mest læste i dag

Hvordan oplever hunde- og kattejere deres kæledyrs død? Hvor og hvordan dør de, og er der sket nogen ændring i, hvordan vi sørger? Det er nogle af spørgsmålene om hundes og kattes død, som 581 hundeejere og 572 katteejere har svaret på i Agria Dyreforsikrings nye undersøgelse. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Føles som at miste et familiemedlem for halvdelen af danskerne

Alle kæledyrsejere oplever at miste deres kæledyr, og undersøgelsen viser, at de fleste bliver meget berørte. Hele 45 procent af hundeejerne oplever sorgen over at miste deres ”bedste ven” lige så stærkt, som sorgen ved at miste et familiemedlem eller en nær ven. 38 procent af katteejerne efterlades med samme voldsomme sorg.

”Der er stærke følelser, som melder sig, og tabet kan være stort, når man mister en hund eller kat. At så mange sammenligner det med tabet af et familiemedlem eller en nær ven viser med al tydelighed dyrenes store betydning for os mennesker,” siger Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

Vores kæledyr skal ikke leve med smerte

Det er de færreste af os, der ønsker, at vores kæledyr skal leve med smerte. Tre ud af fire vil vælge aflivning, når der ikke længere er behandlingsmetoder, der kan lindre dyrets smerter, eller når den firbenede ven ikke længere kan leve et naturligt liv.

”Langt de fleste er enige om, at dyr ikke skal leve med smerter og skal være i stand til at leve et liv med god livskvalitet. Det vidner om, at danskerne har stor respekt for deres kæledyr,” siger Lotte Evers.

Få benytter sig af muligheden for at få aflivet dyret hjemme

De fleste hunde og katte tager deres sidste åndedrag på en dyreklinik, hvor de bliver aflivet af en dyrlæge, mens kæledyrsejeren er til stede. Det gælder 69 procent af hundene, og 60 procent af kattene. At få hjemmebesøg og aflive dyret i hjemmet er en mulighed, som hhv. 26 procent af hundeejerne og 20 procent katteejerne foretrak.

”At lade dyrlægen aflive dyret derhjemme kan faktisk være en god måde at sige det sidste farvel. Det kan gøre afskeden mere ​​tryg og skabe ro hos både kæledyrsejere og dyr i de sidste øjeblikke sammen, men er selvfølgelig noget, der ofte må planlægges lidt tid i forvejen.” siger Lotte Evers.

Undersøgelsen viser også, at den mest almindelige begravelsesmåde er begravelse i haven. Knap halvdelen af ​​hundene begraves i haven - 43 procent. For kattene er tallet noget højere – nemlig 59 procent.

Det er vigtigt, at nedgravningen ikke er i strid med miljølovgivningen eller anden lovgivning, og dyret skal være dækket med tilstrækkelig jord, så ådselædere ikke kan grave det op.

Anbefalet til dig