Vejret i Danmark er i høj grad domineret af det, vi kalder for polarfronten.
Polarfronten adskiller kold arktisk luft i nord fra den varmere tropiske luft i syd. Ligger polarfronten nord for Danmark, kan vi altså forvente markant højere temperaturer, end hvis den lå syd for Danmark.
Atmosfærens motorvej
Polarfrontens placering styres i høj grad af jetstrømmene, som er nogle kraftige vinde der foregår i cirka 10 kilometers højde.
Jetstrømmene blæser typisk fra vest mod øst og bliver også kaldt for atmosfærens motorvej - det er f.eks. derfor det går hurtigere at flyve fra Amerika til Europa, end det gør at flyve den anden vej.
Sådan skriver DMI.
Udover at være praktisk for flyene at følge, når man skal krydse Atlanten, agerer jetstrømmene også som den letteste vej for et lavtryk at følge.
Når jetstrømmene/polarfronten ligger ind over Danmark, får vi altså mere ustadigt vejr i form af lavtryk og fronter.
Er luften en væske?
Selvom vi som mennesker oplever vand og luft som to meget forskellige ting, så opfører de sig faktisk på meget ens måder.
Inden for fysikkens verden er begge dele nemlig en såkaldt fluid.
Derfor er der faktisk også bølger i luften og polarfronten følger nogle bølgeformer med en typisk bølgelængde på 6.000 kilometer.
Atmosfærisk blokering
I nogle bestemte tilfælde kan disse kæmpe bølger blive meget store, og nærmest ligge helt stille.
Polarfronten får form som det græske tegn Omega, og i meteorologiens verden kalder vi da også det for en Omegablokering.
I sådanne tilfælde kan vejrsituation blive utrolig fastlåst og nærmest ikke ændre sig i flere uger.
Det meget stabile vejr, vi har haft i Danmark på det sidste, er forsaget af netop sådan en omegablokering.