Seniorjurist advarer: Du snyder dig selv med disse forsikringer

Af: Mie M.B

|

05/05/2025

Penge
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er mange penge at spare hvis man kigger sine forsikringer ordentligt igennem

Lige nu læser andre også

Vi dækker os ind med forsikringer til hjemmet, ferien, helbredet og mobiltelefonen – men mange ender med at betale for meget og får for lidt. Det påpeger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk i DR’s podcast Guldregn, hvor han gennemgår, hvilke forsikringer der reelt er nødvendige, og hvilke der ofte er overflødige.

Steenstrup advarer mod en tendens til overforsikring. Mange betaler ifølge ham for dækninger, de reelt ikke har brug for. Det gælder især småforsikringer, som f.eks. dækning af enkeltprodukter som mobiltelefoner, billetter eller husholdningsapparater. I stedet anbefaler han at samle elektronikdækning i én samlet forsikring – eller at lægge til side til uforudsete udgifter.

Omvendt bør man aldrig spare på de forsikringer, der kan redde økonomien, hvis uheldet er ude. Det gælder lovpligtige ansvarsforsikringer til bil og husdyr, men også indbo- og husforsikring, hvor potentielle skader kan koste hundredtusindvis af kroner. Steenstrup minder om, at brandforsikring f.eks. er en forudsætning for at kunne søge statslig hjælp ved stormflodsskader.

Også rejseforsikringer og ulykkesforsikringer kan være relevante, men her gælder det om at undgå dobbeltforsikring. Mange har rejseforsikring uden at vide det – via kreditkort, partnerens forsikring eller som tillæg til indboaftalen.

Steenstrup opfordrer desuden til jævnligt at genforhandle sine forsikringer – især ved livsændringer som flytning, familiesammenføring eller pension. Gamle kunder kan nemlig ende med at betale mere end nye, og et enkelt opkald kan ofte spare flere hundrede kroner årligt.

Som tommelfingerregel lyder anbefalingen: forsikrér dig mod det, du ikke har råd til at erstatte – og tænk dig godt om, før du siger ja til små tilvalg og ekstra dækninger.

Anbefalet til dig