Den danske stat sagsøges: Stævnes for våbensalg til Israel

12/03/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Udenrigsministeriet og Rigspolitiet er blevet stævnet

Mest læste i dag

Udenrigsministeriet, med Lars Løkke Rasmussen (M) forrest, er blevet trukket ind i en bemærkelsesværdig retssag, der rejser alvorlige spørgsmål om landets våbeneksportpolitik.

Sagens kærne er beskyldninger fra tre anerkendte ngo'er - Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International og Oxfam Danmark - om ulovligt salg af danske våben til Israel, som angiveligt anvendes til krigsforbrydelser i Gazastriben.

Det skriver Finans.

Afsløringen kommer i kølvandet på en opsigtsvækkende dom fra en appeldomstol i Holland, der beordrede en stop for hollandsk eksport af reservedele til israelske F-35 kampfly - et skridt motiveret af bekymringer om overtrædelser af den humanitære krigsret.

Dette har åbenbart inspireret lignende juridiske tiltag i Danmark, hvor fokus nu er på Danmarks rolle i leveringen af kritiske komponenter til samme type kampfly.

Udenrigsministeriets og Rigspolitiets godkendelse af dansk våbeneksport til Israel er nu under lup. Specielt er deres praksis med at udstede en rammegodkendelse for eksport af F-35 reservedele til USA - hvorfra de ender i Israel - blevet kritiseret for ikke at tage hensyn til, hvordan disse kampfly anvendes af det israelske militær.

Det israelske militærs offensiv i Gazastriben efter Hamas’ terrorangreb i oktober 2023 har resulteret i tusindvis af civile dødsfald og omfattende ødelæggelser, hvilket har ført til fornyet opmærksomhed omkring anvendelsen af de omstridte F-35 kampfly og de danske komponenter i dem.

Prof. Jacques Hartmann fra University of Dundee understreger, at internationale domstole i sådanne sager kan beordre stop for våbeneksport baseret på risikoen for krigsforbrydelser alene, hvilket lægger yderligere pres på danske myndigheder for at revurdere deres eksportpolitikker.

Spørgsmålet om Danmarks ansvarlighed i denne kontekst er blevet yderligere kompliceret af afsløringer om den danske virksomhed Terma, som leverer dele til F-35's våbensystemer, samt andre danske virksomheders bidrag til produktionen af disse kampfly.

Anbefalet til dig