Hvor usundt er ketchup egentlig?

Sundhed
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Mange danskere er vilde med ketchup, men ikke alle er klar over, at det ikke er specielt sundt.

Lige nu læser andre også

Uanset om du bruger det på pasta, eller om du nyder det sammen med din søndagssteg, kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at tomatketchup er et af landets mest foretrukne valg.

Ifølge adskillige undersøgelser er det mere populært end andre valg som mayonnaise, brun sauce, sennep og salatdressing. Derfor er det også noget, der bliver brugt flere gange om ugen i de fleste danske hjem.

Oprindeligt kendt som 'Catsup' blev det introduceret til det amerikanske publikum i 1876 og kom til Storbritannien ti år senere, hvor det blev solgt i stormagasinet Fortnum & Mason i London.

Dog går ketchuppens historie helt tilbage til begyndelsen af 1700-tallet, hvor britiske søfolk første gang smagte en kinesisk fermenteret fiskesauce, som de forsøgte at genskabe i Europa.

De tidligste ketchupper blev lavet på svampe og tilsat østers, ansjoser og valnødder, indtil den amerikanske gartner James Mease i 1812 skabte den første kendte opskrift på tomatketchup.

Dengang blev tomatketchup solgt på apoteker som en kur mod diarré og fordøjelsesbesvær - men der var intet medicinsk over Henry Heinz' version. Hans opskrift indeholdt eddike og sukker og balancerede alle fem grundsmage: sødt, surt, salt, bittert og umami - hvilket fremhævede maden og gjorde ketchup populært.

Hvad er der i ketchup?

De præcise ingredienser varierer fra mærke til mærke, men ifølge The Telegraph indeholder en Heinz-tomatketchup følgende:

  • Tomater (148 g pr. 100 g ketchup)

  • Spirituseddike

  • Sukker

  • Salt

  • Uddrag af krydderier og urter (inkl. selleri)

  • Krydderier

En portion på 15 g (ca. én spiseskefuld) indeholder:

  • Kalorier: 15

  • Fedt: Spor

  • Kulhydrat: 3,5 g

  • Heraf sukkerarter: 3,4 g

  • Protein: 0,2 g

  • Salt: 0,3 g

Hvordan klarer ketchup sig sammenlignet med andre klassiske krydderier?

"Ketchup indeholder mindre fedt end mayonnaise, som kan indeholde op til 80 % fedt, og mindre sukker end barbecuesauce," siger Charlotte Faure Green, autoriseret ernæringsekspert, ifølge The Telegraph.

"Den har mere sukker end sennep, som næsten ikke indeholder noget, og omtrent samme mængde sukker som brun sauce. Ernæringsmæssigt ligger ketchup et sted midt imellem. Det er langt fra sund mad, men heller ikke det værste, man kan sætte på bordet."

Tre grunde til, at ketchup ikke er sundt:

1. Det indeholder meget sukker

"Et enkelt godt squeeze ketchup (15 ml) indeholder næsten én teskefuld sukker," siger Janet Padfield, registreret ernæringsterapeut hos Apples to Zinc Nutrition.

"Myndighederne anbefaler, at vi maks. indtager syv teskefulde sukker om dagen - og de fleste bruger langt mere end én spiseskefuld ketchup pr. portion, hvilket hurtigt får sukkerindtaget til at stige."

2. De fleste typer er klassificeret som ultraforarbejdet mad (UPF)

"UPF'er er fødevarer, der er blevet markant ændret fra deres oprindelige form ved hjælp af industrielle processer og ingredienser som konserveringsmidler, emulgatorer, stabilisatorer, ekstrakter, smagsstoffer, sødemidler og farvestoffer," forklarer Padfield.

"Tomatketchup klassificeres typisk som en UPF, fordi det indeholder urte- eller krydderiekstrakter og nogle gange modificeret stivelse, smagsstoffer og sødemidler."

3. Det spises ofte sammen med usund mad

"Ketchup bliver ofte kombineret med ultraforarbejdede kødprodukter, frituremad eller raffinerede kulhydrater - alle fødevarer, der har langt større negativ indvirkning på sundheden end ketchup i sig selv," siger Faure Green.

Anbefalet til dig