Kendt TV-læge: Du har taget brusebade forkert hele dit liv - og det påvirker dit immunsystem

26/09/2023

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
En kendt TV-læge afslører nu, hvordan du tager et brusebad 'korrekt'.

Mest læste i dag

Uanset om du foretrækker at tage brusebad om morgenen eller om aftenen, er der intet som et varmt brusebad for at give dig komfort, især når vi skifter sæsoner og nærmer os koldere vejr.

Det er muligt, at du endda skruer op for temperaturen for at få varmen - men et koldt brusebad kan faktisk være bedre for dig end et varmt, skriver Mirror.

Den kendte TV-læge Michael Mosley har bekræftet, at vi faktisk alle bør tage koldere brusebad, da det kan hjælpe med at reducere stress, forbedre hjerte-kar-sundhed og styrke dit immunsystem.

"Der er virkelig noget ved det," sagde Mosley i Just One Thing-podcasten. Med henvisning til vinterbadning, der er blevet mere og mere populært, forklarede han, at der er beviser for, at netop dette kan "forbedre dit humør, reducere stress, forbedre dit kredsløb og styrke dit immunsystem."

Og hvis du ikke bor nær havet eller en god flod, sagde han, at et koldt brusebad kunne gøre det lige så godt.

Han forklarede, at forskere stadig er i de meget tidlige stadier af at opdage sundhedsfordelene ved koldt vand for immunsystemet, men en undersøgelse fandt, at bare 30 sekunder under den kolde bruser hver morgen i 60 dage kunne reducere antallet af sygedage med 30 procent.

Der er stigende beviser for fordelene ved koldt vand; for eksempel ser det ud til, at vintersvømmere har færre øvre luftvejsinfektioner, hvilket forskere tror skyldes det kolde vand snarere end selve svømningen.

Selvom koldt vand udløser kroppens stressrespons, viser mere forskning, at en kort burst af stress, i den rette dosis, er godt for dig - noget som koldt vand kan give dig. Det øger din hjertefrekvens, dine blodkar ændrer størrelse, og din krop går kortvarigt i overlevelsesmode - hvilket Dr. Mosley beskriver som "ganske spændende", faktisk.

Betyder det så, at vi helt skal stoppe med at tage varme bade? Ikke nødvendigvis. Dr. Mosley foreslår, at den bedste måde at begynde at introducere de kolde vand i dit liv er ved at "dreje hanen til koldt i ti sekunder" i slutningen af dit brusebad. Det er muligt, at selv begrænset eksponering for koldt vand kan have en langvarig effekt på kroppen.

Så næste gang du tager et brusebad, kan det måske være værd at overveje at tilføje en smule koldt vand til din rutine. Det ser ud til, at selv det kortvarige chok kan have nogle bemærkelsesværdige sundhedsmæssige fordele.

Anbefalet til dig