Mange begår disse klassiske fejl: Sådan undgår du maveonde i julen

12/11/2022

Henrik Rothenbücher

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Man kan nemt få skrabet et maveonde til sig i juletiden. Nu deler Fødevarestyrelsen en række gode råd til, hvordan du undgår dette.

Mest læste i dag

Med en juleoffensiv på de sociale medier forsøger Fødevarestyrelsen at hjælpe forbrugerne, så de undgår at sende deres middagsgæster hjem med et maveonde.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

​​Vask hænder, inden du laver mad, sørg for at holde råt kød væk fra salat og køl dine lune retter hurtigt ned, hvis de ikke skal på bordet med det samme.

Sådan lyder nogle af de gode klassiske råd, som Fødevarestyrelsen i løbet af december sender ud til forbrugerne på Facebook og Instagram.

Råd, som kan være med til at undgå, at ubehagelige bakterier som salmonella og aggressive vira, som f.eks. norovirus, sender julegæsterne hjem med et alvorligt maveonde frem for minder om et veldækket frokostbord.

'Vi ser desværre hvert år, at mange bliver syge af den mad, de spiser i december og januar. Formentlig fordi mange hjemme i de private køkkener glemmer nogle af de helt basale hygiejneråd, når de har rygende travlt og skal lave mad til mange', fortæller Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Kan nemt give diarré og opkast 

En klassisk fejl er, at kokken i køkkenet ikke får varmet de lune retter ordenligt igennem, inden de kommer på bordet.

Dermed kan den lune leverpostej eller ris à l'amanden blive et slaraffenland for de vira og bakterier, som erfaringsmæssigt giver både opkast og diarré.

Også hurtig nedkøling af for eksempel gryden med tarteletfyld er vigtig, hvis retten først skal på bordet dagen efter.

Ved norovirusangreb er der kontant afregning, og gæsterne bliver typisk syge inden for 20-30 timer. Men man kan blive syg fra få timer efter, at man har spist, og op til flere dage efter.

Det afhænger af, hvilken type bakterie eller virus der evt. er i maden.

Det er næppe kendt for alle, at karafler og skåle af krystalglas kan have et meget højt indhold af bly. Det sundhedsskadelige tungmetal kan trænge over i sur mad og drikke, såsom portvin og kirsebærsovs, hvis fødevarerne bliver opbevaret natten over i det elegante service. Det er derfor en god idé kun at bruge krystalglas i kort tid til fødevarer.

'Allerede nu har vi vel omkring ti gode juleråd klar til december. Dem deler vi med forbrugerne, som gerne må give dem videre til venner og familie. Både til de unge, som måske aldrig har hørt rådene før, og de ældre, som måske har glemt dem ', slutter Niels Ladefoged Nielsen.

Herunder kan du se en række råd til, hvordan du undgår at blive smittet med Roskildesyge ved julebuffeten.

Anbefalet til dig