På dette tidspunkt skal du drikke din sidste kop kaffe, hvis du vil sove godt

31/1/23 17:10

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Kaffe er dejligt. Det smager godt, det er hyggeligt og varmt. Men tidspunktet for, hvornår du drikker din kaffe er ret afgørende.

Intet slår en god nats søvn, men at få otte timers afslappende søvn er blot en drøm for nogle mennesker.

Uanset om en støjende partner forstyrrer din søvn, eller du er bekymret over økonomien, kan søvnmangel påvirke dit helbred.

Dårlig søvn er blevet forbundet med øgede hjerteproblemer og kroniske sygdomme, herunder diabetes og demens. Det skriver Mirror.

Professor Russell Foster, en neurovidenskabsmand ved University of Oxford, forklarede: "Søvn er lige så vigtigt som god ernæring og motion for at få lang levetid."

For at hjælpe dig med at sove bedst muligt, er der nedfor 4 nemme trin til at etablere en rutine, der vil hjælpe dig ind i en rolig søvn hver nat.

Vent på søvnen
Colin Espie, professor i søvnmedicin ved University of Oxford, siger: "Hvis du vågner, så giv dig selv et kvarter uden at se på uret."

Hvis du stadig ikke kan falde i søvn, så "gå et roligt sted hen og gør noget passivt som at læse ... men lad dig ikke friste til at se på en skærm."

Når du begynder at føle dig søvnig, så gå tilbage i seng, anbefaler han.

Hold dine øjne åbne
En anden måde at hjælpe dig med at sove er at ligge i mørket med åbne øjne, siger professor Espie. Dette er kendt som "paradoksal hensigt", hvor du modstår søvn i stedet for at prøve at tvinge den frem.

"Idéen er at vende det på hovedet, så du giver op med at forsøge at holde dig vågen. Når du begynder at finde det svært at holde dine øjne åbne, så hold dem åbne et par sekunder længere, indtil du er nødt til at opgive det, og det føles som en lettelse at lukke dem," tilføjer han eksperten.

Den perfekte kop kaffe
De fleste mennesker nyder en varm kop kaffe for at holde dem vågne i løbet af dagen, men den velsmagende bryg kan påvirke din søvn.

Koffein afbryder frigivelsen af ​​melatonin, det hormon, der gør os trætte.

"Fem til syv timer efter din kop kaffe er halvdelen af ​​koffeinen stadig i dit system. Så hvis du har problemer med at sove, så snup dagens sidste kop koffein omkring kl. 14," siger Dr. Browning.

20-minutters reglen
Sørg for, at du ikke powernapper i mere end 20 minutter, da hjernen kan bevæge sig ind i sin dybere slow-wave-søvn, hvilket efterlader dig ret så groggy.

"Behovet for en længere lur tyder også på, at du ikke får nok søvn om natten, så du kan prøve at gå lidt tidligere i seng, så du kan sove længere," tilføjer prof. Foster.

Sov godt!