Briterne skal til valg - denne rolle spiller kong Charles

Udland
Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com
Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com
Selvom kongen ikke vil afgive en stemme, spiller han stadig en rolle ved valget.

Mest læste i dag

Den britiske premierminister Rishi Sunak har netop annonceret, at Storbritiannien skal til valg, og selvom kongen ikke vil sætte sit kryds på stemmesedlen, vil han alligevel spille en stor rolle. 

Det skriver Mirror.

Efter timer med intens spekulation kom den officielle bekræftelse: Nationen går til valg den 4. juli, og partierne gør sig klar til en intens valgkamp. Men midt i al denne aktivitet er der én person, som spiller en særlig rolle: kongen.

Og kongens første opgave i  valgprocessen er allerede klaret. Premierminister Rishi Sunak mødtes nemlig med monarken for at bede om tilladelse til at opløse parlamentet - en anmodning, der blev imødekommet. 

Dette markerer starten på valgkampen.

På selve valgdagen, den 4. juli, vil kongen ikke afgive sin stemme. Selvom han har retten til det, vælger han ligesom andre medlemmer af kongefamilien, herunder dronning Camilla og prinsen og prinsessen af Wales, at undlade dette for at opretholde neutraliteten. 

Når stemmerne er talt op, og vinderen af valget er erklæret, træder kong Charles igen ind i rampelyset. Lederen af det vindende parti skal mødes med kongen og bede om hans tilladelse til at danne regering. 

Dette traditionelle møde er kendt som "kissing hands," selvom det sandsynligvis kun indebærer et håndtryk.

For første gang i sin næsten to-årige regeringstid står kong Charles over for at opløse parlamentet til et valg. Rishi Sunak er den anden premierminister, han har arbejdet med, efter Liz Truss, der trak sig blot 42 dage inde i kongens regeringstid.

Anbefalet til dig