Putin under pres

04/7/22 09:48

Thea M. Andersen

Vladimir Putin er under pres, da Ruslands økonomi er ved at blive hårdt ramt.

Den amerikanske diplomat, William Courtney, har hævdet, at Ruslands økonomi er ved at blive hårdt ramt midt i de vestlige landes mange økonomiske sanktioner over krigen i Ukraine.

Mens Kreml ser ud til at trække på skuldrene og vende det blinde øje til Ruslands økonomiske virkelighed, må de russiske borgere bære hovedbyrden af ​​sanktionerne og har allerede set deres levestandard falde i løbet af de sidste par måneder. Som et resultat er den nye barske økonomiske virkelighed begyndt at udløse civil uro i landet.

"Der ser ud til at være uroligheder i Moskva.

Det kan være et tegn på, at Kreml, som ledes af tidligere KBG-officerer, er oprørt over den økonomiske virkelighed," fortalte William Courtney.

"Økonomien har lidt, og den kommer til at lide meget mere. Dette vil have en direkte indvirkning på russernes levestandard, som er på vej ned," fortsatte han. 

Det skriver Express.

Ifølge William Courtney har det efterladt den russiske præsident presset. Han hævder, at et regimeskift 'sandsynligt' vil ske. 

Hvis det er tilfældet, kan en kombination af militære faktorer, frustrationer i Ukraine og økonomiske faktorer føre til social og politisk uro.

Disse påstande kommer efter, at landet har undladt at betale omkring 100 millioner dollars i renter i to obligationer. Men Kreml har indtil videre nægtet enhver gæld og i stedet påpeget, hvordan de vestlige lande oplevede, at sanktionerne gav bagslag på deres egen økonomi. 

"EU importerede omkring 115 milliarder kubikmeter naturgas fra Rusland i 2021 – det er omkring 40 procent af EU's samlede gasforbrug," fortalte William Courtney

På trods af Kremls påstand om, at Ruslands økonomi næppe er påvirket, hævder nogle eksperter, at sanktionerne måske ikke har virkninger på kort sigt, men vil skade i det lange løb.

"Hvis målet er et hurtigt og fuldstændigt sammenbrud af den russiske økonomi, så har sanktionerne ingen indvirkning. Men hvis målet er at svække Rusland økonomisk over tid, så virker sanktionerne hundrede procent," sagde Ilya Matveev, som er en russisk politolog. 

En ny rapport fra Ruslands Federal State Statistics Service viste, at produktionen er faldet i flere sektorer med 1,7 procent i maj sammenlignet med samme måned i 2021.

Den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov indrømmede endda, at han var overrasket over omfanget af vestlige sanktioner.

"Ingen kunne have forudset, at de vestlige sanktioner kunne være målrettet mod landets centralbank," Sergey Lavrov.